zwanger: week 8

zwanger: week 8

Wist je dat...

  • Je baby nu transparante oogleden heeft die zijn ogen bedekken.
  • De handen van je baby zich bij zijn hart bevinden en steeds verder groeien.
  • De vingers nog niet van elkaar gescheiden zijn.

Ontwikkeling van je baby

Deze week maakt je baby stevige botten. Het geraamte begint te verbenen. Natuurlijk wordt er hierbij onderscheid gemaakt tussen kraakbeen en andere botten. Kraakbeen zit bijvoorbeeld in de oorschelp die je baby deze week ontwikkelt. Je baby heeft al oogjes maar er is nog geen iris. Ook beweegt je baby veel. Je voelt daar nog niets van omdat je baby alle ruimte heeft om te bewegen. Hij is nu twee centimeter groot.

Jouw lichaam

Je baarmoeder 'hangt' aan een aantal banden in je buik. Omdat je baarmoeder in deze weken zo hard groeit en veel in gewicht aankomt, hebben de banden het zwaar. Dat kun je soms voelen. Het kan zijn dat je bij een simpele beweging een steek in de onderbuik voelt. Soms doet het pijn als je niest. Je lichaam verandert elke dag en het is leuk om dit met andere zwangeren te delen! Klets gezellig mee met andere zwangeren op ons forum.

Tips tegen misselijkheid

Al een paar weken lang zie je het toilet vanuit een positie die je nog niet eerder had gezien. Je bent misselijk en hebt het idee dat het nooit meer over gaat... Nog even volhouden, over een paar weken zal de misselijkheid weg zijn of in ieder geval veel minder erg zijn. Dit helpt om de misselijkheid te onderdrukken:

  • Eet iets kleins voordat je opstaat. Bijvoorbeeld een cracker of een beschuitje. Een kopje thee kan ook wonderen doen.
  • Probeer eens wat gember te eten. Denk aan gembermarmelade, gemberkoekjes (niet te veel!) of gemberextract. Je vindt dit allemaal bij de natuurwinkel.
  • Eet meerdere kleine maaltijden per dag. Ruil het vertrouwde ontbijt, de lunch en het avondmaal in voor zes of zeven minimaaltijden.
  • Doe alles wat rustiger aan.

Wie wordt Peter en Meter?

Je kan gerust al eens gaan nadenken wie de peter en meter gaat worden van jullie kindje. Wordt het familie of een vriend(in)? En hoe ga je het ze vragen?

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×