zwanger: week 6

zwanger: week 6

Wist je dat...

  • Je baby in week 6 al kleine handjes heeft in de vorm van peddels. Tussen de vingers bevinden zich nog vliezen.
  • Het hartje van je baby twee keer zo snel klopt als dat van jou. Het hartje ontwikkelt zich deze week in twee kamers.
  • Ook de benen zich al beginnen te ontwikkelen.

Ontwikkeling van je baby

Je baby ontwikkelt zich in een razend tempo. Vorige week zag je baby er nog uit als een soort kikkervisje, nu begin je al armpjes en beentjes te zien! Geen volledige armpjes en beentjes, maar de beginselen ervan. Er komen vier bobbeltjes uit het lichaampje, die uit zullen groeien tot volledige ledematen. Je baby is nu vijf millimeter 'groot'.

Hartje van je baby

Ook het hartje van je baby begint deze week steviger te kloppen. Er is zelfs al sprake van een primitieve bloedsomloop. Dat wil zeggen dat het hartje nog geen bloed door het hele lijfje pompt, maar er is wel een basis. Vergelijk het met een wegenkaart: de snelwegen zijn druk in ontwikkeling.

Jouw lichaam

Je lichaam werkt hard, dag en nacht. Persoonlijke verzorging wordt daarom steeds belangrijker. Als je nu goed voor je lichaam zorgt, zul je na de zwangerschap minder last hebben van 'lichamelijk restverschijnselen'. Bovendien is het fijn om er in de zwangerschap stralend uit te zien. En dat kost onder invloed van al die hormonen, iets meer moeite dan normaal.

Veranderingen in je gezicht

Als je zo'n zes weken zwanger bent, zul je aan je gezicht ook de nodige veranderingen zien. Misschien heb je wat meer puistjes dan normaal. Misschien krijg je witte vlekken op je gezicht. Het kan allemaal en gaat vanzelf weer over. Door je gezicht iedere dag goed te reinigen en een gezichtscrème te gebruiken, zorg je ervoor dat je er stralend uitziet de komende acht maanden.

Raadpleeg je huisarts

Zeker wanneer je bepaalde medicijnen slikt, is het handig om een afspraak te maken met je huisarts. Hij of zij zal je adviseren om een gynaecoloog te zoeken en een eerste afspraak te maken. Je kunt uiteraard ook meteen zelf een gynaecoloog zoeken en het bezoek aan de huisarts overslaan.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×