zwanger: week 4

zwanger: week 4

Wist je dat...

  • De primitieve placenta je baby voorziet van voedingsstoffen en zuurstof.
  • De primitieve placenta dat in week 4 van de dooierzak overneemt.
  • Alle organen en lichaamsdelen van je baby zich ontwikkelen uit twee lagen cellen.
  • De amnionholte nu gevuld is met vruchtwater en rest van de zwangerschap het huis van je baby zal zijn.

Jouw lichaam

Eindelijk is het zover... je bent een dag over tijd. Vanaf nu kun je een zwangerschapstest doen! De test geeft op ieder moment van de dag een betrouwbare uitslag. Lees de gebruiksaanwijzing van de test goed. Bij vrijwel iedere test wordt je eerst gevraagd over het sponsachtige, zachte gedeelte van de test te plassen. Vervolgens zie je in het venster een streepje of een stipje komen. Dit betekent dat de test goed is uitgevoerd. Zie je nog een streepje of stipje extra: gefeliciteerd!!!

En nu?

Gun jezelf de tijd om er van te genieten! Daarnaast kun je ook al op zoek gaan naar een gynaecoloog en deze bellen om een afspraak te maken voor je eerste bezoek over een aantal weken. Het is nog te vroeg om het met de hele wereld te delen, maar je kunt al wel anoniem met andere mama's op ons forum over je zwangerschap praten.

Ontwikkeling in je buik

In je buik gebeurt er ondertussen al van alles. De bevruchtte eicel is inmiddels een klompje cellen geworden en zal zich vanaf deze week verder gaan ontwikkelen. Je baby heet vanaf nu ook embryo. Binnen nu en tien weken ontwikkelen zich alle organen van je baby en sommige zullen zelfs al gaan werken. Je embryo is nu zo groot (of juist zo klein) als een maanzaadje.

Help andere moeders

Jouw lichaam produceert nu heel veel HCG hormoon. Teveel zelfs. Dat teveel plas je gewoon uit. En daarmee is jouw urine heel veel waard voor vrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Door dit hormoon uit de urine te halen, kunnen vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, geholpen worden met een IVF behandeling. Geef je hier op voor Moeders voor Moeders.

Begin met een spaarpotje

Begin alvast met geld te sparen. Een kindje kopen wordt immers niet voor niets zo genoemd! Je kunt ook een spaarrekening openen voor je kindje en hier met regelmaat geld op storten. Ook kleine bedragen vormen na een tijd vanzelf een groot bedrag.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×