zwanger: week 39

zwanger: week 39

Wist je dat...

  • Je baby nog steeds vet aan het aanmaken is.
  • Het kan zijn dat deze week je vliezen breken en je vruchtwater verliest. De bevalling is op dat moment begonnen.

Ontwikkeling van je baby

Met ongeveer een lengte van 49 centimeter en een gewicht van 3300 gram is je baby klaar om de wereld te verwelkomen! De ruimte die je baby heeft is nu klein, daardoor zul je bijna iedere beweging voelen.

Jouw lichaam

Je lichaam en hopelijk ook je geest is er helemaal klaar voor: ieder moment kan de bevalling zich aandienen. Hoe een bevalling loopt, kun je nooit van te voren weten. Wel weten we dat ontspannen het grote toverwoord is voor een zo makkelijk mogelijke bevalling. Dat klinkt misschien wat vreemd, ontspannen terwijl er zoiets groots en spannends gebeurt...

Pijn bij een bevalling?

In België kiest ongeveer 75% van de zwangeren voor een epidurale verdoving tijdens de bevalling waardoor hevige pijnen tijdens de weeën wordt opgevangen. De overige 25% maakt geen gebruik van de ruggenprik. Bij sommige vrouwen is dit een bewuste keuze, zij wensen op een volledige natuurlijke wijze te bevallen. Maar ook zijn er vrouwen die ongewild geen gebruik maakt van de ruggenprik, bijvoorbeeld omdat de baarmoedermond al zo ver geopend is (meer dan 6 of 7 cm) dat er geen ruggenprik meer toegediend mag worden. Overleg op voorhand met je gynaecoloog wat jij graag zou willen en hoe jij je bevalling het liefst voor je ziet, het draait immers om jou en je kindje. En wees ervan bewust dat het dan nog onvoorspelbaar kan zijn hoe dat het zal gaan verlopen!

Bevallingstrucs:

  • Zorg dat je het niet koud krijgt tijdens de ontsluiting. Draag warme sokken, een warme sweater en een comfortabele pyama- of joggingbroek.
  • Drink genoeg. Tip: bouillon, dit sterkt ook nog eens aan.
  • Blijf er zelf bij maar geef je ook over aan het vakkundig personeel dat opgeleid is om jou door je bevalling heen te loodsen. Met je gynaecoloog heb je immers door de afgelopen maanden al een band opgebouwd. Bedenk je ook dat hij/zij dagelijks bevallingen begeleidt, in zekere zin is dit voor hem/haar een routineklus, geef je hieraan over!
  • Als je het even niet meer ziet zitten, denk dan: Ik kan het. En dat is waar, elke mama kan dit!
  • Doe wat je op dat moment wilt doen. Schreeuw als je wilt schreeuwen. Vloek als je wilt vloeken. Misschien niet zo netjes, maar met een bevalling mag alles. Zolang jij je er maar goed bij voelt.
  • Onthoud: jij bent tot op zeker hoogte eigen baas over je bevalling. Als iemand ambetant is, zeg dat dan. Ook al is het je gynaecoloog, de verloskundige of je partner. Iedereen zal er begrip voor hebben.

Zorg voor voldoende boodschappen

Zorg voor voldoende eten in de vriezer en makkelijk te bereiden gerechtjes. Dit is fijn en praktisch voor tijdens je kraamtijd.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×