zwanger: week 38

zwanger: week 38

Wist je dat...

  • Je baby zijn handen al echt tot vuisten kan ballen en als hij geboren is naar dingen kan grijpen.
  • Als je baby met bruine ogen geboren wordt, deze waarschijnlijk bruin blijven. Blauwe of groene ogen kunnen nog van kleur veranderen in het eerste jaar.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nu ongeveer 48 centimeter lang en weegt 3200 gram. Jongetjes wegen gemiddeld 120 gram meer dan meisjes. Je kindje is helemaal klaar om geboren te worden. Het wachten is op de bevalling. Het is niet duidelijk wat precies de eerste weeën veroorzaakt, wel is zeker dat jij ook invloed hebt op het begin van de bevalling. Je kunt het niet versnellen met je psyche, maar wel uitstellen. Zo is het gebleken dat vrouwen die nog een 'stressmoment' moeten meemaken, de bevalling uitstellen tot net na dat moment.

Jouw lichaam

Misschien voel je een soort 'spleet' aan de bovenkant van de buik. Dit heet diastase. In de buik heb je rechte en schuine buikspieren. De rechte buikspieren lopen van boven naar beneden. Als je buik dusdanig dik is, kan het zijn dat er een opening ontstaat tussen deze rechte buikspieren.  

Extra kilo’s

Gemiddeld komt een vrouw zo'n 12 kilo bij tijdens de zwangerschap. Het gewicht van je baby is maar een klein gedeelte van die kilo's. Hier zie je een overzicht waar al die extra kilo's heen gaan:

1. Baby
3200 – 3500 gram
2. Vruchtwater
800 gram
3. Placenta en vliezen
750 gram
4. Extra bloed van mama
1450 gram
5. Borsten
400 gram (zwaarder dan voor de zwangerschap)
6. Baarmoeder
1000 gram
7. Opslag extra vet
2100 gram
8. Extra vocht
2000 gram

Bereid de aanstaande papa voor

De aanstaande papa wordt (stiekem) wellicht ook wat zenuwachtig voor de bevalling en zou zo graag iets (voor jou) willen doen. Vraag hem (regelmatig) mee naar de controles bij de gynaecoloog. Of laat hem alvast een keertje de route naar het ziekenhuis rijden. Op deze manier bereidt hij zich ook voor en ben jij gerustgesteld.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×