zwanger: week 37

zwanger: week 37

Wist je dat...

  • Je baby nu al veel haar kan hebben, of juist helemaal niets.
  • Je wat meer afscheiding (met soms wat bloed) hebt. Dit betekent dat de bevalling er aan zit te komen.

Ontwikkeling van je baby

Je baby groeit en groeit maar door. Hij heeft zijn oogjes open als hij wakker is, en zijn oogjes dicht als hij slaapt. Hij duimt, heeft de hik, schopt als hij boos is, reageert als hij verschiet en wordt rustig van mama's stem... Inmiddels is je kindje een volmaakte baby van 46,5 centimeter en 3100 gram!

Jouw lichaam

Vanaf nu zou je mogen bevallen. Een ding weet je zeker: je baby heeft het goed gehad in de buik. Je hebt een 'voldragen' baby in je buik. Bij ieder steekje in je buik denk je: Is dit het? Maar laat jezelf niet gek maken! Wanneer je vruchtwater breekt of je een eerste wee voelt, zul je weten dat het moment daar is, daaraan hoef je niet te twijfelen! 

De bevalling begint

Natuurlijk beginnen de weeën niet meteen heel heftig. Het begint met een klein steekje, maar het kan nog uren duren voordat de kleine steekjes grotere weeën worden. Let daarom vooral op de frequentie van kleine steekjes. Komen ze regelmatig achter elkaar? Wordt de 'pijn' (want dat doet het in het begin echt niet!) steeds heftiger? Dan kan het goed zijn dat je baby komt. Contacteer je gynaecoloog en blijf vooral rustig. Probeer zo lang mogelijk gewoon door te lopen.

De placenta

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, weegt zo'n 500 gram, heeft een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik. Hij maakt steeds minder progesteron aan, en meer oestrogeen. Als je baby geboren is, zal de gynaecoloog je vragen nog een keer te persen om de placenta eruit te persen. Vervolgens wordt gekeken of de placenta intact is en of deze mooi rood is. Hieruit kan het medisch personeel aflezen of je baby het goed heeft gehad in je buik.

Zorg goed voor jezelf

Misschien ben je je dikke buik inmiddels beu of misschien geniet je er juist van. Zorg goed voor jezelf en verwen jezelf, of zoek juist wat afleiding. Ga bijvoorbeeld nog even naar de kapper of schoonheidsspecialiste.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×