zwanger: week 36

zwanger: week 36

Wist je dat...

  • Je baby nu (als het goed is) met zijn hoofd naar beneden ligt.
  • Je baby wat lichaamshaartjes en huidsmeer verliest. Dit slikt hij in, na de geboorte komt het er weer uit via zijn ontlasting.

Ontwikkeling van je baby

Je baby krijgt steeds vaker de hik die je steeds intenser zult voelen. Logisch, want je baby vult nu echt alle ruimte in je buikt. Hij zuigt lekker aan zijn duimpje. Echt veel draaien doet je baby niet meer. Omdat hij met zijn hoofdje vast ligt, kan hij alleen nog maar om zijn lengteas draaien. De navelstreng is nu zo'n 55 centimeter lang, je baby zelf is 45 centimeter lang en weegt 2900 gram.

Jouw lichaam

Veel vrouwen krijgen nu last van meer en dunnere afscheiding. Soms loopt er opeens een 'straaltje' langs je benen. Vaak is dit in de ochtend. Je gaat misschien twijfelen of je vliezen gebroken zijn. Kijk daarom altijd goed naar het vocht dat er uit de schede komt. Als het wit van kleur is, te vergelijken met een waterachtige melk, is het afscheiding. Wanneer het volledig helder is en zoetig ruikt is het vruchtwater. 

Je gynaecoloog bellen?

In deze week van de zwangerschap is het verstandig om meteen de verloskundige te bellen wanneer je vruchtwater verliest. Zeker wanneer je baby nog niet is ingedaald. Ga direct plat liggen en wacht tot instructies van je gynaecoloog. Het kan namelijk zijn dat de navelstreng met het breken van de vliezen om je baby's hoofdje heen komt. Dit gevaar bestaat niet wanneer je baby al ingedaald is. Wanneer je vruchtwater verliest en deze is groen of bruin gekleurd zijn, bel dan direct de gynaecoloog of het ziekenhuis.

Weetje: Je baarmoeder bereikt deze week het hoogste punt: de ribbenboog.

Laat mooie foto’s maken

Laat professionele foto’s van je buik maken, eventueel met je partner erbij. Leuk om te hebben voor later, maar misschien ook tof als geschenkje aan de peter, meter of opa en oma. 

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×