zwanger: week 35

zwanger: week 35

Wist je dat...

  • Er geen vruchtwater meer wordt aangemaakt.
  • Je baby de komende weken gebruikt om nog meer aan te komen in gewicht.
  • De baarmoeder inmiddels zo hoog zit dat je baby je flink in je ribben kan trappen.

Ontwikkeling van je baby

In week 35 ligt een baby meestal met zijn hoofdje naar beneden. De laatste groeispurt is volop bezig. In principe is je baby helemaal 'klaar', enkel de hersentjes zijn nog druk bezig met een ontwikkelingssprong. Maar dat gaat zelfs door tot ver na de bevalling. Hij is nu al 43,5 centimeter lang en weegt 2500 gram.

Je baby draaien

Het kan zijn dat je baby niet met zijn achterhoofdje naar beneden ligt. Hij ligt dan bijvoorbeeld met zijn voetjes of billetjes naar beneden. De gynaecoog zal dan deze week proberen om je baby te keren in de buik. Tijdens deze ingreep zal er gevraagd worden te gaan liggen met je knieën omhoog. Uitwendig pakt de gynaecoloog de baby 'op' en keert je baby zodat hij met zijn hoofdje naar beneden ligt. Eigenlijk wordt je baby als het ware geholpen met het maken van een koprol. Deze handeling is voor jou niet altijd prettig, maar wordt vaak niet als pijnlijk ervaren en voor de baby kan het geen kwaad. In ongeveer de helft van de gevallen is draaien een succes. 

Indalen

Als je baby eenmaal met zijn hoofdje in de bekkenholte ligt, zal hij daarna nog dieper zakken. Zijn hoofdje zit dan 'vast' achter het schaambeen. Dit noem je indalen. De gyaecoloog zal je vertellen wanneer je baby's hoofdje is ingedaald. Sommige vrouwen voelen dit echter zelf. De bevalling komt nu steeds dichter bij! Leef er samen naar toe en vraag advies op ons forum

Jouw lichaam

Je baby wordt steeds groter en zwaarder. Iedere keer dat je gewogen wordt bij de gynaecooog, merk je dat je baby met de dag groeit. Door zijn toenemende gewicht 'zakt' hij steeds meer naar beneden. Zijn hoofdje past precies in de bekkenholte. En dat voel je. Net als in het begin van de zwangerschap vult hij nu de ruimte waar normaal de blaas zit. Je blaas schuift een stukje op en heeft dus wat minder ruimte. Resultaat: je zult vaker naar het toilet moeten gaan. Je zult ook regelmatig te maken krijgen met een harde buik.

Zet je vertrekvaliesje klaar!

Naarmate je bevalling nadert is het handig om alvast je 'vertrekvaliesje' klaar te zetten met alle nodige spulletjes om mee te nemen naar het ziekenhuis.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×