zwanger: week 34

zwanger: week 34

Wist je dat...

  • De longen van je baby nu al zo ver ontwikkeld zijn dat ze zouden werken als hij nu al geboren zou worden.
  • Je baby steeds meer vet heeft om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden wanneer hij geboren wordt.

Ontwikkeling van je baby

Je baby gaat nu aan de eindspurt beginnen. Hij groeit als kool en wordt met de week zwaarder. In de komende zes weken neemt hij maar liefs zes centimeter in lengte en kilogram in gewicht toe! Ook je baby's oogjes functioneren nu goed, ze kunnen het verschil tussen licht en donker goed onderscheiden. Je baby is nu ongeveer 42,5 centimeter lang en weegt zo'n 2250 gram.

Jouw lichaam

De uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Werken kan vanaf nu zwaarder worden. Daarom heb je recht op zwangerschapsverlof, ook wel prenataal verlof genoemd. Deze mag beginnen vanaf de zesde week voor de vermoedleijke bevallingsdatum. De zwangere werkneemster mag zelf kiezen wanneer ze haar verlof opneemt. De dagen die ze niet opneemt kan ze overdragen tot na de bevalling. Als je zo lang mogelijk doorwerkt 'spaar' je dus verlofweken die je na de geboorte kunt opnemen, je hebt dan iets meer tijd met je baby. Toch doe je er niet verstandig aan om koste wat het kost door te werken. Luister naar je lichaam. Als het werken te zwaar wordt, stop je gewoon iets langer voor de uitgerekende datum.

Checklist

Check nog even of je alles in huis hebt:

  • Heb je de geboortekaartjes en doopsuiker geregeld?
  • Is het babykamertje klaar?
  • Liggen alle belangrijke telefoonnummers klaar naast de telefoon?
  • Is de geboortelijst aangemaakt en/of heb je de baby uitzet geregeld?

Tip! Adressen schrijven

Je hebt vast de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar liggen. Schrijf nu alvast alle adressen op de enveloppen. Op die manier heb je dadelijk meer tijd over om samen met je baby te zijn. Geef het geheel een extra feestelijk tintje met speciale geboortezegels die je haalt bij het postkantoor.

Regel opvang voor tijdens de bevalling

Heb je al een of meerdere kindjes of heb je een huisdier? Regel dan opvang voor hen voor tijdens jouw ziekenhuisopname. Wanneer je dit op tijd geregeld hebt, hoef je daar in ieder geval niet meer aan te denken.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×