zwanger: week 30

zwanger: week 30

Wist je dat...

  • De placenta je baby nog steeds van voedingsstoffen en zuurstof voorziet.
  • De botten en hersenen zich in deze fase verder ontwikkelen.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nu ongeveer 38 centimeter lang en weegt 1300 gram. Je baby groeit gestaag door, de ontwikkeling is bijna voltooid. Op dit moment heeft je baby nog genoeg vruchtwater om in te bewegen, maar dit zal steeds minder worden. Hierdoor zal je baby zich ook steeds minder kunnen draaien.

Jouw lichaam

Ongeveer de helft van alle zwangeren heeft last van haar onderrug of het bekken. Meestal krijg je hier last van tussen week 26 en week 30. Vrouwen die eerder een kindje hebben gekregen kunnen hier al langer last van hebben. Er is nog onduidelijkheid wat de exacte oorzaak is van deze klachten. Wel weten we dat de meeste klachten na de zwangerschap vanzelf weer zullen overgaan. Het is sowieso een goed idee om je buik wat extra ondersteuning te bieden. Gebruik hiervoor een buikband of een bekkenband. Deze kun je in een babyspeciaalzaak kopen.

De geboortelijst

Tijd om alle babyspulletjes in huis te halen of te laten vastleggen op je geboortelijst. Deze verzameling van babyspulletjes noem je de babyuitzet. Er bestaat een standaard checklist voor de babyuitzet. Print deze uit en ga ermee naar een winkel. Dan weet je zeker dat je niets vergeet! Naar de babyuitzet checklist »

Oefen met de Maxi Cosi

Heb je al een Maxi Cosi al in huis? Zorg dat je weet hoe hij werkt.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×