zwanger: week 3

zwanger: week 3

Wist je dat...

  • De bevruchte eicel zich in deze fase vast hecht aan de baarmoederwand.
  • De dooierzak rode bloedcellen aanmaakt voor je baby en zorgt dat je baby voedingsstoffen binnenkrijgt totdat de placenta het overneemt.
  • De amnionholte de plek is waar zich het vruchtwater vormt en waarin je baby uiteindelijk gaat groeien.
  • Het holle balletje cellen dat uiteindelijk uitgroeit tot je baby heet de blastocyste.
  • Placentacellen produceren het hormoon HCG dat voor een positieve zwangerschapstest zorgt en helaas ook voor de zwangerschapskwaaltjes.

Jouw lichaam

Misschien ben je al zwanger. Je kunt nog geen test doen maar denkt er waarschijnlijk de hele dag over na. Het zou kunnen... Nog een weekje geduld. Als je één dag over tijd bent, kun je een test doen. Toch geeft je lichaam vaak al wat hints deze week.

  • Borsten. Veel vrouwen krijgen in deze week opeens last van hun borsten. Ze jeuken en voelen branderig aan. Dit kan een zwangerschapsteken zijn. Vraag jezelf af of je dit al eerder hebt meegemaakt. Als je dit niet eerder hebt meegemaakt, of als het nu veel sterker is, dan kan dat betekenen dat...
  • Misselijk. Je bent misselijk. Op het moment dat je uit bed komt, voel je je maaginhoud naar boven komen. Het hoort er allemaal bij. Ga ook nu na of je dit vaker hebt of dat je onder spanning staat. Zo niet? Dan kan dat betekenen dat...

Aanmaak van HCG hormoon

Als je zwanger bent, gaat je lichaam het HCG hormoon aanmaken. Je zult merken hoeveel verschil dit maakt voor je lichaam en voor je psyche. Dit HCG hormoon is namelijk verantwoordelijk voor al je zwangerschapskwaaltjes en stemmingswisselingen in de eerste periode van de zwangerschap. Het HCG hormoon 'regeert' je lichaam tot de zestiende week. Daarna draagt hij het stokje over aan het progesteron hormoon. 

Bevruchtte eicel

De eicel en de zaadcel zijn in deze week van de zwangerschap met elkaar versmolten. De cellen beginnen zich te delen en zijn op weg naar de baarmoeder. Zodra de bevruchtte eicel hier is aangekomen, verandert de samenstelling van de slijmprop in de baarmoederhals zodat deze ondoordringbaar wordt en het vruchtje goed wordt beschermd. Schrik niet als je deze week een beetje bloed verliest, door de innesteling kan er een klein bloedvaatje scheuren. Als dit niet gepaard gaat met zware kramp en het bloeden niet hevig is, is er niets aan de hand.

Maak maandelijks een foto van je buik

Maak elke maand een foto van je buik. Dit is een leuke manier om je buik te zien groeien en je kunt het bijvoorbeeld in het plakboek van je kindje plakken voor later.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×