zwanger: week 29

zwanger: week 29

Wist je dat...

  • Het hoofdje van je baby steeds groter groeit, zodat de hersenen meer ruimte krijgen en zich kunnen ontwikkelen.
  • De botten van je baby steeds harder worden en daarvoor veel calcium nodig hebben.

Ontwikkeling van je baby

In week 29 vormt je baby steeds meer onderhuids vet. Zijn huidje zal niet meer zo rimpelig zijn, want het babyvetlaagje is nu in de maak. Hij verliest een gedeelte van het dons waarmee zijn lijfje was bedekt, gedeeltelijk wordt dit vervangen door huidsmeer (vernix caseosa). In dit derde en laatste trimester heeft je baby de grootste behoefte aan voeding. Eet daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk, zorg vooral dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral eiwitten, vitamine C, ijzer, calcium en foliumzuur zijn erg belangrijk. Je baby is nu ongeveer 36,5 centimeter lang en weegt zo'n 1100 gram.

Jouw lichaam

Veel vrouwen krijgen nu ook last van pijn in de rug en/of het schaambeen. Dit is meestal bandenpijn of gewone rugpijn. Die pijn ontstaat vaak door een verkeerde houding. Een warm bad of kruik geeft verlichting. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt, wordt ook de druk op je bloedvaten groter. Hierdoor kun je last krijgen van aambeien. En die kunnen behoorlijk zeer doen! Gelukkig zijn er genoeg zalfjes om de pijn te verzachten.

De huid rondom je anus

Wist je dat je groeiende baby voor extra druk zorgt op je vaatwanden rondom de anus. Curanol verzorgt de huid rondom je anus en helpt je vaatwanden soepel te houden (vrij verkrijgbaar bij de apotheker)

Je baby kan nu al...

... hikken. Misschien heb je het al eens gevoeld: je buik komt opeens een beetje omhoog. Kort en heftig. Je baby heeft de hik!

... duimen. Soms stopt je baby zijn duimpje in de mond en zuigt eraan. Sommige baby's doen dit zo vaak en zo krachtig dat ze blaren hebben op hun duimpje wanneer ze geboren worden!

... iets pakken. Je baby pakt zijn navelstreng zelf beet en 'speelt' er een beetje mee. We weten dat het vastpakken van de navelstreng nu nog onbewust gaat, het is echter onduidelijk of dat 'spelen' wel bewust gaat.

Positiemode tip!

Weten hoe je er stylish (én comfortabel) kunt uitzien tijdens je zwangerschap? Bekijk onze fashionable tips hier: Zwangerschapskleding »

Doe iets leuks met je lief!

Over een paar weken wordt je baby geboren en vanaf dat moment zul je altijd rekening moeten gaan houden met je kindje. Spontaan op restaurant gaan met je partner is dan niet meer zo makkelijk. Geniet nog even van de tijd met z’n tweetjes zijn en ga iets leuks doen samen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×