zwanger: week 28

zwanger: week 28

Wist je dat...

  • Je baby nu wimpers heeft en zijn hoofd vaak naar het licht draait.
  • Je baby steeds meer laagjes vet krijgt.
  • Je de bewegingen van je baby steeds vaker gaat voelen.

Ontwikkeling van je baby

Een nieuwe mijlpaal is bereikt, je begint aan het laatste trimester van je zwangerschap. Je baby kan nu al knipperen met zijn ogen, ook het zicht wordt beter ontwikkeld. Ook de hersenen ontwikkelen zich volop en je baby krijgt meer vet om te overleven buiten de baarmoeder. Je baby is nu 35 centimeter en 900 gram.

Jouw lichaam

Je doet er verstandig aan om vanaf nu (en later tijdens de borstvoeding) minimaal een keer per week vette vis eten. Deze bevat cervonzuur dat je baby nodig heeft om zijn hersenen te ontwikkelen. Je baby's hersenen ontwikkelen zich het hardst in de laatste maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte. Bovendien bevat vis ook ijzer dat goed is om bloedarmoede te voorkomen. Let wel op met welke vis je eet, vacuümverpakte gerookte zalm is bijvoorbeeld een don’t, deze kan de listeria bacterie bevatten.

Bezoek aan de gynaecoloog

Vanaf nu ga je om de drie weken naar de gynaecoloog. Zij gaat je nu steeds meer en intensiever in de gaten houden. Je zwangerschap vordert immers al goed. De gynaecoloog kijkt naar de groei van de baarmoeder en naar de ligging en groei van de baby.

Zwangerschapsstreep

Het kan zijn dat je opeens een donkere streep vanaf je navel recht naar beneden ziet lopen. Dit is een opeenhoping van pigment. De streep verdwijnt vanzelf na de bevalling.

Zwangerschapskwaaltje: huidproblemen rond de anus

Huidproblemen rond de anus komen helaas voor als kwaaltje tijdens de zwangerschap en kunnen erg lastig zijn. Je kunt last hebben van jeuk. Ook naar de wc gaan kan vervelend zijn. Curanol zorgt voor sterke vaatwanden en elastische bloedvaten. Lees meer over Curanol»

Schrijf een geboorteplan

Als het goed is heb je al goed nagedacht over je bevalling. Schrijf alles op in een geboorteplan. Hierin schrijf je al je wensen rondom jouw bevalling en de kraamtijd. Met een geboorteplan weten alle zorgverleners rondom de bevalling precies wat jouw wensen zijn.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×