zwanger: week 27

zwanger: week 27

Wist je dat...

  • Je baby al op zijn vingers kan zuigen. Ook zul je af en toe voelen dat hij de hik heeft.
  • Een slaap- en waakritme is ontwikkeld. Je baby kan nu zijn ogen openen en sluiten.
  • Je (vooral 's nachts) last kunt krijgen van kramp in je benen door druk van de baarmoeder.

Ontwikkeling van je baby

Je baby kan inmiddels heel gericht bewegen. Het lijkt soms of hij reageert als hem iets niet bevalt. Omdat hij zo groot is, voel je die schopjes goed. Toch heeft je baby nog genoeg ruimte om zich nog helemaal om te draaien. Ook heeft je baby een slaap- en waakritme. Dat houdt in dat hij met een constant patroon slaapt en wakker is. Dat patroon hoeft niet gelijk te lopen aan jouw slaap- en waakritme. Sterker nog, baby's hebben juist de neiging om flink wakker te worden als jij gaat slapen. Dat komt omdat jij dan volledig ontspant. Je buik is zacht en je baby kan dus lekker alle kanten op 'zwemmen'. Je baby is nu 34 centimeter lang en 800 gram.

Jouw lichaam

Vanaf deze week kom je 450 tot 500 gram per week aan! Heel normaal, dus schrik niet. De noodzakelijke extra's kilo's die je in de zwangerschap in gewicht toeneemt, verlies je vanzelf weer. Pas op met de niet-noodzakelijke extra kilo's. Eten voor twee is echt niet nodig in de zwangerschap. Doe je dat wel? Dan zie je het resultaat ervan na de zwangerschap...

Tip! Ga eens helemaal kopje onder in het zwembad. Luister naar de geluiden om je heen. Dat hoort je baby ook! Hij zwemt immers ook in het (vrucht)water.

Algebra in de buik

Je baby hoort nu al een aantal maanden alles wat jij hoort. Toch leert hij iedere dag om weer wat beter te horen. Na zo'n anderhalve maand allerlei geluiden te hebben aangehoord, heeft hij nu ook een voorkeur voor sommige geluiden. Je baby houdt vooral van lagere geluiden. Deze klinken beter door in de buik. Baby's genieten daarom vaak van klassieke muziek. Sommige wetenschappers geloven dat baby's die veel muziek van Mozart horen in de buik, later een beter wiskundig vermogen hebben. Maar of dat waar is...?

Maak een pretecho

De nadruk van een pretecho ligt niet op het medische aspect van de zwangerschap maar op bonding-time tussen de baby en zijn ouders. Dankzij een pretecho wordt jullie gezin dichter betrokken bij de zwangerschap. Er zijn in België talloze centra waar je terecht kunt om een pretecho te laten maken.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×