zwanger: week 24

zwanger: week 24

Wist je dat...

  • De smaakpapillen van je baby zijn zich aan het ontwikkelen.
  • Ook de longen van je baby zich steeds meer ontwikkelen.
  • De top van je baarmoeder nu ongeveer bij je navel ligt en de baarmoeder nu zo groot is als een voetbal.

Ontwikkeling van je baby

Deze week komt er nog meer verfijning in je baby's gezichtje. De wimpers en wenkbrauwen beginnen zich steeds meer af te tekenen. Zijn hals komt vrij van de romp. Je baby is heel dun, maar al langer dan een meetlat. Op de longetjes na zijn alle organen al voldoende ontwikkeld om te overleven buiten de baarmoeder. De komende weken gaat je baby zijn longetjes verder ontwikkelen. Je baby is nu 32 centimeter en 560 gram.

De zintuigen van je baby

Je baby's zintuigen ontwikkelen zich steeds verder. Hij gaat beter horen en voelen. Toch doet je baby dat niet zoals wij dat doen. Een ongeboren baby heeft alle vijf de zintuigen, maar ze functioneren nog niet los van elkaar. Jouw baby ruikt dus wat hij proeft, ziet wat hij voelt en hoort wat hij ziet. Wij kunnen dat ons bijna niet voorstellen. Vergelijk het met een soep. Een meester-kok weet bij een hapje precies wat erin zit. Wij kunnen raden naar een aantal ingrediënten, maar ervaren de soep meer als een geheel.

Tip! Verwen je huid met Bepanthen

Hoe groter je buik wordt, hoe groter de kans op zwangerschapsstriemen. Daarom is smeren met een goede balsem belangrijk om je huid soepel en stevig te houden. Bepanthen Zwangerschapsstriemen Balsem trekt snel in, plakt niet en bevat ingrediënten die zwangerschapsstriemen helpen voorkomen en verminderen.* Masseer de balsem zachtjes en gelijkmatig in op plekken waar je huid het meest oprekt zoals buik, borsten, billen en benen. Meer over Bepanthen »

Jouw lichaam

Vanaf deze week zul je merken dat je buik opeens hard wordt. Pijn doet het niet. Misschien voelt het wel een beetje vreemd aan. Harde buiken worden ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd. Wees niet bang dat de bevalling gaat beginnen. Het is normaal dat je lichaam zich nu al voorbereidt. Je hebt het meeste last van een harde buik als de baby hard groeit. De baarmoeder trekt dan even hard samen en ontspant zich naderhand weer. Dat voelt aan als een harde buik. Het kan ook zijn dat je een harde buik krijgt als je onder stress staat. Houd dit goed in de gaten. Een harde buik kan geen kwaad voor de baby, maar teveel stress wel.

* Dexpanthenol ondersteunt het huidherstel en Centella Asiatica helpt zwangerschapsstriemen verminderen

Herken een vroeggeboorte

(Her)ken de signalen van een mogelijke vroeggeboorte. Een voorteken kan zijn wanneer je elke 10 minuten of vaker weeën hebt, er veranderingen zijn in de vaginale afscheiding of bij druk in het bekken. Neem bij twijfel altijd contact op met je gynaecoloog!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×