zwanger: week 23

zwanger: week 23

Wist je dat...

  • Je baby al vanalles hoort in je buik. De muziek die hij nu hoort kan hem rustig maken na de geboorte.
  • Je baarmoeder zorgt voor druk op de bloedvaten in de onderste helft van je lichaam. Daardoor kun je last hebben van gezwollen enkels en voeten.

Ontwikkeling van je baby

In de week dat jij je misschien wat slapper gaat voelen door een ijzertekort, is je baby juist druk bezig zijn lijfje te trainen. Zijn spiermassa wordt steeds krachtiger. Zijn trainen kost jou veel energie. Zo zie je nu al hoe er een prachtige wisselwerking tussen jullie plaatsvindt. Maar niet alleen de spiermassa van je baby groeit continu. Ook zijn hersentjes ontwikkelen zich non-stop. Je baby gaat steeds meer horen van de buitenwereld en de longen ontwikkelen zich steeds verder. Je baby is nu 30,5 centimeter lang.

Jouw lichaam

Gezond eten speelt een belangrijke rol in jouw zwangerschap. Een van de meest voorkomende tekorten in je lichaam is die van ijzer. We noemen dat bloedarmoede. Dit houdt in dat het ijzergehalte, dat de zuurstof in je bloed transporteert, te laag is. Juist in deze periode van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van bloedarmoede. Je kunt je lichthoofdig voelen, duizelig zijn en je futloos voelen. Je gynaecoloog kan testen of je een tekort aan ijzer hebt.

Shoppen voor de kinderwagen

Denk alvast na over de kinderwagen die jij wilt hebben. In een babywinkel kun je de verschillen tussen de kinderwagens zien, maar ook voelen. De ene wagen rijdt nu eenmaal soepeler dan de andere. Sommige kleurtjes en modellen hebben een lange levertijd. Daarom is het nu tijd om een kinderwagen te bestellen. Hetzelfde geldt voor een babyautostoel.

Stimuleer buikpraatjes

Laat de papa en eventuele broertjes of zusjes veel tegen je buik aan kletsen en zingen. Het gehoor van je baby ontwikkelt zich steeds beter en je kindje kan jullie stemmen al herkennen! Hoe meer je baby jullie stem hoort, hoe vertrouwder hij er mee wordt.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×