zwanger: week 22

zwanger: week 22

Wist je dat...

  • De ogen van je baby nog dichtzitten en de iris nog geen pigment heeft.
  • De tanden zich ontwikkelen in de kaak van je baby.
  • De huid van je baby nog erg gerimpeld is. Dit trekt strak als hij meer gewicht heeft.
  • Je last kunt krijgen van striae doordat je buik nu snel dikker wordt.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is druk bezig steeds groter te worden. Hij is nu 28,5 centimeter lang en 440 gram! Hij gaat steeds meer lijken op een pasgeboren baby, zijn lippen, oogleden en wenkbrauwen krijgen steeds meer vorm. Als je in je buik zou kunnen kijken, zou je kleine, fijne haartjes (lanugo) op zijn lichaam zien. Deze haartjes houden het lichaam op temperatuur omdat je baby nog onvoldoende vet heeft.

Maak contact met je baby

Je voelt ook steeds beter de bewegingen van je baby. Hij kan nog alle kanten opdraaien in de buik. Je kunt in deze tijd ook gemakkelijk contact maken met je baby. Leg je (warme) handen op je buik en pak als het ware de 'ballon' in je buik een beetje op. Beweeg je buik voorzichtig op en neer. Wieg je buik op het ritme dat jouw lijf aangeeft. Je zult merken dat je baby inspeelt op deze beweging. Hij 'zwemt' naar je hand toe als je eventjes stopt met wiegen. Het duurt even voordat je dit kunstje onder de knie hebt, maar het is de moeite waard. Ook harde buiken worden weer zacht door even op en neer te wiegen.

Jouw lichaam

Doordat je buik nu echt begint te groeien, kun je meer last krijgen van striae. Helaas kun je dit niet voorkomen, maar misschien wel verminderen als je goed voor je huid zorgt. Smeer je buik (of andere delen van je lichaam) dagelijks in met een fijne crème. Masseer hierbij je huid ook zodat deze soepel blijft.

Tip! Sleep Safe

Als je straks bevallen bent, is het natuurlijk belangrijk dat je baby veilig slaapt. Maar hoe doe je dat? Aerosleep heeft het antwoord! Zij hebben sinds jaar en dag de veiligste collectie aan matrasjes, matrasbeschermers en andere slaapproducten voor kinderen. Zo zorgt de Baby Protect matrasbeschermer voor een luchtlaagje waardoor je baby altijd kan blijven ademen, zelfs als het op zijn buikje terecht komt. Een echte must-have voor aanstaande ouders. Meer over Aerosleep »

Maak je huis kidsproof

Maak je huis nu al kidsproof! Misschien klinkt het vreemd om dat nu al te doen, omdat je kindje nog niet eens geboren is. Maar het kan maar vast gedaan zijn. Denk aan scherpe randjes en punten, stopcontacten, medicijnen en schoonmaakmiddelen hoog zetten, draden en snoeren wegwerken, trappen, ramen en deuren beveiligen.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×