zwanger: week 20

zwanger: week 20

Wist je dat...

  • De huid van je baby bedekt is met een witte laag huidsmeer: vernix caseosa. Dit huidsmeer beschermt de huid van je baby.
  • Deze huidsmeer steeds meer verdwijnt hoe langer de zwangerschap duurt.
  • Donshaartjes en huidcellen die je baby uit het vruchtwater inslikt bevinden zich in zijn darmen. Deze substantie wordt meconium genoemd en wordt uitgekakt bij de geboorte.
  • De top van de baarmoeder komt nu net tot de navel.

Ontwikkeling van je baby

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Je baby oefent zijn longen, maag-darmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Het vruchtwater dat je baby inslikt, bevat ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Zijn ingewanden vullen zich dan ook doordat hij deze stoffen binnenkrijgt. Deze substantie heet meconium. Het ziet er zwartgroen uit en is een beetje slijmerig. Als je baby wordt geboren, kakt hij dit uit. Je baby is nu 25 centimeter lang. 

Jouw lichaam

Voel jij je baby al bewegen? Als je voor het eerst zwanger bent, is dit de tijd dat je voor de eerste keer zo'n kleine beweging zult voelen. Meestal is dit tussen de twintigste en vierentwintigste week en voel je eerst iets 'borrelen'. Het lijkt alsof er een vlindertje in je buik fladdert. Dat is je baby!

Hij draait zich om hierdoor komt er beweging in het vruchtwater. In deze periode voel je het vruchtwater, omdat je baby nog alle ruimte heeft. Schrik niet als je de baby een tijdje niet meer voelt. Dat is heel normaal. Hij laat snel weer van zich horen.

Jouw baarmoeder

Je baarmoeder groeit iedere dag. Hij is nu zo groot dat hij boven je navel uitkomt. Soms 'plopt' je navel hierdoor naar buiten. Het effect is een klein bobbeltje midden op je buik. Je hoeft niet bang te zijn dat dit blijvend is. Na de bevalling wordt je navel weer helemaal de oude.

Ook goed om te weten: de grootte van je buik heeft niets te maken met hoeveel striae je zult krijgen. Zwangerschapsstriemen zijn namelijk deels erfelijk bepaald. Wel heb je meer kans op striae, als je in korte tijd veel aankomt. Smeren met een fijne balsem kan helpen. Bepanthen Zwangerschapsstriemen Balsem is een goede optie. De balsem trekt snel in, plakt niet en bevat het plantenextract Centella Asiatica, dat de aanmaak van collageen stimuleert.

De 20 wekenecho

Wist je dat de 20 wekenecho er is om de ontwikkeling van je baby te bekijken? Er wordt vooral gekeken naar de organen en of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Een mooi moment om je baby te bewonderen en te genieten! Deel hoe jouw 20 wekenecho is gegaan op ons forum.
 

Plan de inrichting van de babykamer

Heb je al nagedacht over de inrichting van de babykamer? Let bij het inrichten van de babykamer op dat de meubels zoveel mogelijk voldoen aan de veiligheidseisen ten aanzien van babymeubels.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×