zwanger: week 19

zwanger: week 19

Wist je dat...

  • Dit een belangrijke periode is voor de ontwikkeling van zintuigen.
  • De hersenen gebieden registreren voor ruiken, zien en voelen.
  • Er steeds meer haar groeit op het hoofdje van je baby.
  • De armen en benen nu in de juiste verhouding zijn met de rest van het lichaam.

Ontwikkeling van je baby

De zintuigen van je baby ontwikkelen zich nu heel snel. De hersenen reserveren speciale plekjes voor reuk, smaak, gehoor, beeld en aanraking. Het huidje van je baby is nu ook nog heel erg gerimpeld. Dat komt omdat je baby nog geen onderhuids bindweefsel heeft. Langzamerhand verandert dat. Je baby's huidje wordt steeds strakker. Ook krijgt je baby steeds meer haar op zijn hoofdje. Hij is nu 22 centimeter lang.

Jouw lichaam

Je lichaam staat al weer een tijdje bloot aan de effecten van het hormoon progesteron, de weekmaker. Je begint te merken dat deze ook effect op de ingewanden heeft. Zo'n concreet voorbeeld is brandend maagzuur. Doordat de spier van de maag weker is geworden, sluit hij de opening naar de slokdarm niet meer zo goed af. Daardoor krijgt het maagzuur de kans naar boven te komen. Bovendien is je baby nu zo groot dat hij op de maag drukt. Je bent beter in staat om het zuur op zijn plek te houden als er een beetje eten in de maag zit. Zorg er dus voor dat je regelmatig iets kleins eet.

Zwangerschapskledij shoppen

Je buik, benen, borsten en billen hebben nu zulke andere proporties aangenomen dat het tijd is om speciale zwangerschapskledij aan te schaffen. Zwangerschapskledij- en lingerie houden rekening met een 'groeiend' lichaam. Ze knellen je buik niet af en geven de juiste ondersteuning aan je billen en borsten.

Vraag je verlof aan

Weet je werkgever al dat je zwanger bent? Een zwangere werkneemster mag in België zelf kiezen wanneer ze haar zwangerschapsverlof opneemt. Lees er hier meer over. Ben je zelfstandig ondernemer of beoefenaar van een vrij beroep? Dan heb je recht op tal van voordelen en toelagen, klik hier voor meer informatie.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×