zwanger: week 17

zwanger: week 17

Wist je dat...

  • Het gehoor van je baby zich steeds meer ontwikkelt.
  • De navelstreng dikker en sterker wordt.
  • Je baby al zijn gewrichten kan bewegen, zoals zijn elleboog.

Ontwikkeling van je baby

Het skelet van je baby wordt steeds steviger en bestaat helemaal uit bot. De navelstreng wordt ook steeds steviger en dikker. Verder werkt je baby's buikje volop. Niet alleen zijn lever, maar ook zijn nieren en galblaasje werken. Zijn hartje is nu helemaal af en pompt maar liefst dertig liter bloed per dag rond! Hij beweegt voortdurend. Van links naar rechts, van boven naar beneden. Je baby is nu 18 centimeter lang.

Jouw lichaam

Het hormoon progesteron maakt alles weker, hierdoor worden je kaken en je tandvlees ook zachter. Er ontstaat meer ruimte voor bacteriën en ontstekingen. Daarom is het goed om juist nu extra aandacht aan je gebit te besteden en niet teveel tussendoortjes te eten. Extra flossen, extra lang poetsen, een extra massage van het tandvlees, het hoort er allemaal bij. Je kunt ook een extra keer naar de tandarts gaan.

Geen buikspieroefeningen

Vanaf nu zijn buikspieroefeningen uit den boze. Hiervan ben je dus voorlopig verlost. Je mag nog wel sporten, maar doe het rustig aan. Luister naar je lichaam.

Ga op babymoon

Wil je nog een keertje op vakantie met je lief voordat jullie baby er is? Tussen maand 4 en maand 6 van je zwangerschap is het de beste tijd om nog te gaan! Dan zit je buik nog niet in de weg en zijn je ergste zwangerschapskwalaltjes (hopelijk) weg.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×