zwanger: week 16

zwanger: week 16

Wist je dat...

  • Het hoofd van je baby meer omhoog is gericht en steeds meer vorm krijgt.
  • De teennagels van je baby beginnen te groeien.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nu al zo groot dat je hem niet meer helemaal op de echo kunt zien. Er kunnen slechts delen in beeld worden gebracht. Hij is nu veertien centimeter lang. Je baby beweegt zachtjes. En af en toe doet hij zijn mondje open. Op een hele subtiele manier leert hij nu al te slikken en te zuigen. De uiteinden van zijn vingertjes en teentjes worden steeds harder: daar verschijnen de nageltjes binnenkort.

Striae

Doordat je buik in snel tempo groeit, kun je te maken krijgen met zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd. Je huid rekt door het groeien zo snel uit, dat er niet genoeg collageen kan worden aangemaakt om je huid stevig en soepel te houden. Het is dus belangrijk om je huid goed in te smeren, bijvoorbeeld met Bepanthen Zwangerschapsstriemen Balsem. Deze balsem bevat het plantenextract Centella Asiatica, dat de aanmaak van collageen stimuleert.

Jouw lichaam

Er breekt een nieuw tijdperk aan in je zwangerschap. Tot nu toe regeerde het hormoon HCG over je lichaam. Nu niet meer. Dat wil niet zeggen dat je van al die zwangerschapskwaaltjes af bent, helaas niet. Nu is het de beurt aan het hormoon progesteron. Progesteron is een echte weekmaker. Letterlijk en figuurlijk. Onder invloed van dit hormoon worden je botten en gewrichten weker. Maar ook je hersenen 'verweken'. Dat weer leidt tot zwangerschapsdementie.

Wist je dat...

Je baarmoeder nu 10 keer zo zwaar is als voor de zwangerschap! Eerst woog hij 100 gram, nu weegt hij 1000 gram en is acht centimeter lang!

Voel je baarmoeder

Nu is het de week dat iedereen zijn baarmoeder kan voelen. Een paar weken geleden was dit voorrecht alleen nog toebedeeld aan de vrouwen die ‘naar voren’ droegen. Ga eens plat op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je benen een beetje uit elkaar. Voel met je handen aan het schaambeen en ga langzaam omhoog. Je zult een harde bobbel voelen. Het lijkt alsof er een rubberen bal onder je huid zit. Je raadt het al: het is je baarmoeder!

Regel kinderopvang

Wanneer je wilt blijven werken als je kindje geboren is, zul je opvang moeten gaan regelen. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf, een onthaalmoeder, of misschien een opa/oma dag.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×