zwanger: week 15

zwanger: week 15

Wist je dat...

  • Ondanks dat de ogen van je baby dicht zijn, hij wel licht kan waarnemen.
  • Als je met een zaklamp op je buik schijnt je baby hiervan weg zal 'zwemmen'.
  • Het in- en uitademen van vruchtwater helpt bij de ontwikkeling van de luchtzakjes in zijn longen.
  • De benen van je baby groeien nu langer dan zijn armen.

Ontwikkeling in je buik

Je baby is nu druk bezig om vruchtwater door zijn neus en bovenste luchtwegen te laten lopen. Dit helpt de ontwikkeling van de primitieve luchtzakjes in de longen. De ogen van je baby zitten nog steeds stijf dicht, maar je baby kan al wel licht waarnemen. Schijn bijvoorbeeld met een zaklamp op je buik en je baby beweegt zich weg van het licht. Ook de smaakpupillen worden gevormd. Je baby is nu zo’n 11 centimeter groot.

Jouw lichaam

Dat niet alleen je buik, maar ook je borsten groeien tijdens je zwangerschap had je al gemerkt. Natuurlijk hoort er ook een nieuwe beha bij deze nieuwe cupmaat. Maar de grootte van de cup is niet het enige nieuwe. Borsten van zwangere vrouwen stellen namelijk hele andere eisen aan een beha dan de borsten van niet zwangere vrouwen. Kies voor een meegroeibeha. Deze groeit, zoals het woord al zegt, met je borsten mee. Bovendien knellen ze de melkklieren niet af en geven je borsten voldoende ondersteuning.

Geen embryo meer

In deze kalender hebben wij het steeds over 'je baby'. Officieel heette je baby tot nu toe een embryo. Deze week verandert dat: je baby heet nu foetus, wat Latijn is voor kind.

Denk na over een naam

Niets zo leuk om een naam voor je kindje te bedenken! Binnen de 15 dagen na de geboorte dien je je kindje aan te geven bij de Burgerlijke Stand van de geboorteplaats.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×