zwanger: week 13

zwanger: week 13

Wist je dat...

  • Het hoofd van je baby nu meer in proportie is (ongeveer een derde).
  • De vingers van je baby hun eigen unieke vingerafdrukken hebben.
  • De urinewegen van je baby nu werken; slokjes vruchtwater worden weer uitgeplast.

Ontwikkeling van je baby

De belangrijkste organen en functies van je baby zijn al ontwikkeld. Veel is nu aanwezig bij je baby. Hij moet nu vooral groeien en nog eens groeien. Deze week krijgt je baby ook zijn vingerafdrukken, de aderen en organen zijn duidelijk zichtbaar door de dunne huid en het lichaam komt steeds meer in de juiste verhouding met het hoofd. Je baby is nu al 7,5 centimeter groot. Meet je vingers eens op, er zit er vast een bij van die lengte. Het hoofdje is erg groot in verhouding: zo'n anderhalf vingerkootje.

Jouw lichaam

Je begint langzamerhand aan je zwangere lichaam te wennen. De zwangerschapsklachten nemen wat af en je hebt je draai weer een beetje gevonden. Je zult merken dat je weer wat meer op je 'oude ik' gaat lijken. Veel vrouwen krijgen nu weer meer zin om te vrijen. Wees niet bang dat dit schadelijk is voor de baby, want dat is het absoluut niet!

Verlof... nu regelen!

Vertel je werkgever zo vroeg mogelijk dat je zwanger bent. Hij heeft dan genoeg tijd om vervanging voor je te zoeken en samen met jou te bespreken wat er moet worden gedaan. Sommige werkgevers reageren niet positief op een zwangerschap. Ongelooflijk, maar waar. Laat je niet van slag brengen. Je hebt recht op zwangerschapsverlof.

Zwangerschapscursus

Schrijf je in voor een zwangerschapscursus! Wordt het zwangerschapsgym, zwangerschapszwemmen, zwangerschapsyoga of bijvoorbeeld haptonomie. Kies een cursus die het beste bij jou past!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×