zwanger: week 1

zwanger: week 1

Wist je dat...

  • Een meisje draagt bij de geboorte maar liefst twee miljoen eicellen bij zich. Rond de puberteit is dit aantal geslonken naar 300.000 tot 500.000 eicellen.
  • In een leven hebben vrouwen ongeveer 500 keer een eisprong, waarbij een eicel vrijkomt.

Jouw lichaam

Waarschijnlijk slikte je al foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilde worden. Ga daar nu mee door tot je 10 weken zwanger bent. In ons dagelijks voedsel zit ook foliumzuur, maar niet genoeg voor een zwangere vrouw en haar baby. Door extra foliumzuur te slikken verklein je de kans op een open ruggetje.

Voordat je zwanger bent

Week 1 van je zwangerschap begint eigenlijk al voordat je zwanger bent. Dat komt omdat we nooit precies weten op welke dag jij in deze maand zwanger raakt. Wel weten we dat je het meest vruchtbaar bent als je een eisprong hebt. Meestal is dat halverwege de cyclus. Maar dat wil niet zeggen dat je gedurende de andere weken niet zwanger kunt raken. Daarom rekent men 40 weken vanaf de eerste dag van je laatste ongesteldheid. [fotoinclude] De uitrekendatum
Een baby heeft gemiddeld zo'n 38 weken in de buik nodig voordat hij wordt geboren. Wanneer je zwanger wordt in het begin van je cyclus zal je baby waarschijnlijk een paar weken eerder dan de uitgerekende datum op deze wereld komen. Word je zwanger aan het eind van je cyclus, dan wordt je baby waarschijnlijk na de uitgerekende datum geboren. Een ingewikkeld verhaal, maar het verklaart waarom we zeggen dat een gezonde zwangerschap tussen de 37 en 42 weken duurt.

Reken de datum uit!

Natuurlijk vraag je jezelf af wanneer je jouw baby in je armen kunt houden. Hier staan een aantal manieren om de uitgerekende datum te bepalen:

  • Ga uit van de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel dan precies drie maanden terug. Tel hier vervolgens zeven dagen bij op.
  • Ook bij deze methode ga je uit van de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel hier veertig weken bij op.
  • Bereken je uitgerekende datum met de handige tool van Nutricia! Naar de uitrekentool

Foliumzuur slikken

Heb jij een zwangerschapswens en ben je bezig om zwanger te worden? Dan wordt geadviseerd om extra foliumzuur te gebruiken in de vorm van tabletten. Wanneer je foliumzuur slikt, heeft je baby een kleinere kans op aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Ga naar je apotheker en informeer ernaar!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×