Wat zijn de gevaren van het draaien van een baby in stuitligging?

Zijn er gevaren aan het draaien van een baby in een stuitligging?

Het uitwendig draaien van de baby in je buik die in stuitligging ligt, wordt een versie genoemd. Voorafgaande aan zo'n versie controleert de gynaecoloog de harttonen en de ligging van de baby. Daarnaast wordt er een echo gemaakt om de ligging, placenta en het vruchtwater te controleren. Bij een eerste kindje krijg je een injectie met een weeënremmend middel, om ervoor te zorgen dat de baarmoeder niet samentrekt en zo ontspannen mogelijk is ten tijde van de versie. Na afloop controleert de gynaecoloog opnieuw de hartslag en de ligging van de baby door een hartfilmpje en een echo te laten maken.

De kans op ernstige complicaties tijdens of na een versie zijn erg klein (minder dan 1%). Beduidend kleiner dan de kans op complicaties bij een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Bij complicaties moet je met name denken aan het prematuur breken van de vliezen, en in een uiterst zeldzaam geval aan placenta-problematiek. Dit is echter een acute ernstige situatie, waarvoor direct een keizersnede nodig is.

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×