8x: niet eten als je zwanger bent

8x: niet eten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, is het belangrijk om te letten op je voeding. Maar wat mag je wel en niet eten? Er gaan de wildste verhalen rond; de één zegt dit en de ander dat. Tijd voor duidelijkheid: dit mag je niet eten als je zwanger bent!

1) Roofvissen
Roofvissen eten vooral andere vissen, waardoor ze veel kwik bevatten. Kwik is niet goed voor je tijdens je zwangerschap; het kan het zenuwstelsel en de hersenen van je baby beschadigen. Eet daarom geen haai, paling, snoekbaars, zwaardvis, makreel en verse tonijn.

2) Rauwe melk & kaas
Listeria is een bacterie die leeft in rauwe producten, dus ook in rauwe melk. De bacterie is schadelijk voor je baby. Wil je weten of een product rauwe melk bevat? Check of er ‘au lait cru’ op de verpakking staat, dit betekent ‘rauwe melk’. Let hier ook op bij het kopen van kaas. Vooral bij zachte kazen is het goed om het etiket te checken. Is de melk gepasteuriseerd? Dan kan hij geen kwaad.

Let op! Harde kazen mag je altijd eten: hierin kan listeria niet overleven! Listeria is een bacterie die je moet vermijden. Wil je meer informatie? Wij hebben een artikel geschreven met alles wat je moet weten: listeriose & zwangerschap »

3) Rauw vlees & rauwe vis, schaaldieren en eieren
Eet nooit rauw vlees, rauwe vis of ei. Hierin kan salmonella en toxoplasma voorkomen, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij je baby. Eet het daarom altijd goed doorbakken; vooral als het ingevroren is geweest. Let op: ook carpaccio, rosbief en filet americain is deels rauw, eet deze dus niet. Ook gerookt vlees en gerookte vis is ook nog deels rauw.

4) Ongewassen groenten
Toxoplasma is een parasiet die een infectieziekte veroorzaakt, deze kun je overbrengen op je baby. Gevaarlijk dus! De parasiet kan voorkomen in ongewassen en beschadigd fruit en groente. Was je groente en fruit daarom goed voordat je het gaat eten.

5) Cafeïne
Als je zwanger bent, is het verstandig om niet meer dan 200 milligram cafeïne op een dag binnen te krijgen. Dit komt neer op ongeveer 1 kopje koffie. Ook in frisdrank zit cafeïne; drink hier dus ook niet meer dan 1 glas van per dag.

Let op! Energydrankjes bevatten erg veel suiker en calorieën en kunnen je lichaam uitdrogen. Probeer deze daarom zoveel mogelijk te vermijden.

6) Vacuümverpakte vis of vlees
Eet nooit vis die vacuüm verpakt is, zoals gerookte zalm. Door deze manier van verpakken, kan de listeria-bacterie namelijk ontstaan. Je kunt alleen vacuümverpakt vlees of vis eten als je deze eerst door en door verhit, zodat alle bacteriën worden gedood.

7) Kruiden
Gebruik tijdens je zwangerschap geen kruidenpreparaten, dus geen kruidenpillen, drankjes of oliën. Neem geen efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.

Kruiden die je met mate moet gebruiken zijn: venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel. Dit betekent niet dat je geen kaneelstok of broodje pesto mag eten; deze kruiden zijn pas schadelijk wanneer je er op lange termijn heel veel van binnenkrijgt.

Tip! Je vraagt je vast af: wat mag ik dan wel? Wij hebben 10 superfoods voor je op een rijtje gezet die juist goed voor je zijn als je zwanger bent! Bekijk de superfoods »

8) Leverproducten
In leverproducten zit veel vitamine A. Een te veel hiervan is slecht voor jouw lever en daardoor ook voor de lever van je kind. Het kan aangeboren afwijkingen bij je baby’s lever en andere organen veroorzaken. Niet meer dan 1 portie per dag is het beste.

Meer informatie over voeding tijdens je zwangerschap? Met onze app Zwanger & Zo weet jij direct wat je wel en niet mag eten! Daarnaast is er een buikengalerij, weeënteller en kun je de ontwikkeling van je baby bijhouden! Download de app hier »

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×