Zwanger: onderzoeken & echo’s

Zwanger: onderzoeken & echo’s

Echografie, vruchtwaterpunctie, NIPT… soms gaat je hoofd er een beetje van duizelen. Wat betekenen deze onderzoeken die je gynaecoloog uitvoert, waarvoor zijn ze nodig en wat gebeurt er tijdens zo’n onderzoek?

De meeste zwangerschappen verlopen goed. In dat geval zal er – buiten de maandelijkse standaard echografiëen – geen verder onderzoek worden uitgevoerd. Wanneer je op oudere leeftijd zwanger bent, er erfelijke ziektes in je (jullie) familie(s) voorkomen of wanneer je bijvoorbeeld een verhoogd risico hebt op een miskraam, is nader onderzoek soms wel nodig. Uiteraard worden al deze onderzoeken in overleg tussen jou en je gynaecoloog gedaan.

Echo

Een echografie is waarschijnlijk het meest bekende prenatale onderzoek. De gynaecoloog brengt gel aan op je buik en wrijft vervolgens met een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over je buik. Door de weerkaatsende geluidsgolven krijg je je baby op een scherm te zien. Een echo wordt gemaakt om bijvoorbeeld de duur van je zwangerschap vast te stellen. Ook kan het geslacht worden bepaald aan de hand van een echografie onderzoek. Wanneer er sprake is van een groeiachterstand, afwijkingen of een tweeling in je buik, zal er buiten de maandelijkse bezoekjes aan je gynaecoloog nog vaker een echografie worden uitgevoerd.

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie worden enkele druppeltjes vruchtwater afgezogen door middel van een naald die via de buikwand naarbinnen gaat. Het opgezogen vruchtwater wordt gebruikt voor een chromosoomonderzoek, dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van het Syndroom van Down kan onderzoeken. De test is binnen enkele minuten uitgevoerd, dus je kan weer snel naar huis.

CTG

Het CTG-onderzoek registreert de harttonen van de baby. Deze uitslag is te zien in een grafiekje. Dit onderzoek wordt gedaan wanneer de baby niet goed groeit of wanneer je minder beweging voelt in je buik. Ook wordt op deze wijze de weeën-activiteit tijdens de bevalling gemeten.

Vlokkentest

Een vlokkentest is eigenlijk net als de vruchtwaterpunctie een chromosoom-onderzoek. Alleen wordt er hierbij wat weefsel van de placenta (moederkoek) weggenomen voor onderzoek. Dit kan via de vagina of de buik. Het onderzoek neemt ongeveer een kwartiertje in beslag en een half uur daarna kun je alweer naar huis.

Navelstrengpunctie

Wanneer na een echografie onderzoek duidelijk is dat de baby een chromosoom-afwijking kan hebben, kan het nodig zijn om het bloed van de baby te onderzoeken. Via de buikwand wordt er bloed uit de navelstreng gehaald. Dit onderzoek wordt ongeveer vanaf de week 18 uitgevoerd.

NIPT test

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en kan via bloedafname bij de mama het Syndroom van Down opsporen. De test kan worden afgenomen na week 11 n is zeer betrouwbaar, met een gevoeligheid van meer dan 99,9%. Een positieve NIPT-test wordt altijd gevolgd door een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×