Is meconium in het vruchtwater gevaarlijk?

Wat is het gevaar van meconium in het vruchtwater?

Soms doet de baby al voor of tijdens de bevalling kaka in het vruchtwater. Het geeft het vruchtwater een groenachtige kleur. Dit kan een teken zijn dat de baby een momentje van stress heeft gehad (zoals bijvoorbeeld tijdelijk gebrek aan zuurstof). Ook bij een langer durende zwangerschap (tussen de 40 en 42 weken) komt meconiumhoudend vruchtwater regelmatig voor. Dit is omdat de darmpjes van de baby rijp zijn en meconium voortijdig geloosd wordt.

In 9 van de 10 gevallen is er niets aan de hand, maar om aan de veilige kant te zijn wordt toch de hartslag van de baby in de gaten houden tijdens de bevalling.

Soms komt het voor dat er tijdens de bevalling meconiumhoudend vruchtwater in de longetjes van de baby terechtkomt bij de eerste ademhaling. Hierdoor geraken de longblaasjes en de luchtwegen gedeeltelijk gevuld met ontlasting. Dit wordt het meconiumaspiratiesyndroom (MAS) genoemd en kan na de geboorte ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×