Hoe bereid je je voor op de bevalling?

Bevallen is altijd spannend, vooral omdat je van tevoren nooit zal weten hoe het gaat verlopen. Hoe bereid je je voor op de bevalling? 

Maak je geen voorstelling van de bevalling, je weet van tevoren toch niet wat de natuur voor jou in petto heeft en hoe je bevalling zal gaan verlopen. 

Stel je niet in op een gemakkelijke bevalling, maar ook niet op een bevallig met allerlei complicaties, tenzij je nu al een medische indicatie hebt en zeker weet dat je bijvoorbeeld met een keizersnede gaat bevallen. Als je je er te veel een voorstelling van gaat maken, kan het tegenvallen. Misschien krijg je een medische indicatie en beslist de gynaecoloog tijdens de bevalling voor een spoedkeizersnede. Maar voor hetzelfde geld, gaat het allemaal zo snel dat je vlekkeloos en snel natuurlijk bevalt en confuus zit na te hijgen. Vooral als het je tweede of derde kindje betreft, heb je kans op zo’n snelle bevalling.

Veiligheid voorop

Het allerbelangrijkste tijdens de bevalling is de veiligheid van jou en je kindje. Als het nodig is om je kindje via een (spoed)keizersnede te laten komen, dan ben je blij dat je in een land leeft waar goed opgeleid personeel en alle technologie je daarbij kunnen helpen, en dat in het ziekenhuis alles snel binnen handbereik is. Wanneer er geen medische reden voor een (spoed)keizersnede is en je via de natuurlijke manier kunt bevallen, dan is dit natuurlijk heel fijn! Heb vertrouwen in je gynaecoloog met wie je de afgelopen maanden een goede band hebt opgebouwd. En als het niet je vaste gynaecoloog is die aan je bevallingsbed staat, heb dan vertrouwen in het feit dat hij of zij misschien wel honderden bevallingen per jaar doet, vergeet dat niet!

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×