Heb ik nog genoeg vruchtwater?

Ik ben langer dan 40 weken zwanger, heb ik nog wel genoeg vruchtwater?​

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat pas na 42 weken zwangerschap de placenta soms minder goed voldoet aan de behoeftes van het kind. Wanneer de placenta niet optimaal functioneert dan kan je baby geleidelijk aan minder voeding krijgen en de hoeveelheid vruchtwater kan langzamerhand minder worden. Ook ontlasting van de baby in het vruchtwater komt dan vaker voor.

Bij een ongecompliceerde zwangerschap zou je dus in principe zonder problemen kunnen afwachten tot 42 weken. Vaak komt het echter niet zo ver en zal je gynaecoloog eerder al een beslissing maken wat te doen, dit verschilt per gynaecoloog. Door extra controles uit te voeren zoals een hartfilmpje van de baby’s harttonen (CTG) en een echoscopischonderzoek naar het vruchtwater baseert een gynaecoloog zijn of haar beslissing. Daarbij is het een belangrijk teken dat je je baby goed voelt bewegen. Zo wordt de conditie van je baby beoordeeld.

Wanneer de bevalling 2 weken na de uitgerekende datum nog niet op gang is gekomen, spreken gynaecologen van ‘overdragenheid’ (seronititeit).

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×