Bevallen? Maak een bevallingsplaylist!

Bevallen? Maak een bevallingsplaylist!

Een muzieklijst voor tijdens de bevalling. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het wordt een steeds belangrijker onderdeel van het geboorteplan van veel ouders. Op Spotify staan al zo’n 90.000 bevallingsafspeellijsten!

Geboorteproces
In samenwerking met Spotify heeft dr. Jacques Moritz (gynaecoloog en hoogleraar Klinische Obstetrie en Gynaecologie uit New York) een ideale bevallingsplaylist gecreëerd. De lijst met muziek moet het geboorteproces weerspiegelen en begint met nummers die langzaam en rustig zijn. Als het tijd is om te persen, gaat de lijst over op nummers met een wat stevigere beat. Op de lijst staat naast een nummer van Bach, ook muziek van Coldplay, John Legend, Muse en Beyoncé. 

Kracht en emoties
Het is niet meer dan logisch dat vrouwen muziek inzetten tijdens een bevalling, zegt dr. Moritz. “Het is een bron van geruststelling en het geeft kracht. Muziek heeft een sterke invloed op het limbisch systeem van ons zenuwstelsel, dat onze herinneringen, emoties en gevoelens van angst en pijn reguleert.” Volgens dr. Moritz kunnen verloskamers in ziekenhuizen verontrustende plekken zijn. “Een goede muzieklijst kan vrouwen helpen vrouwen af te leiden om angst en pijn beter te kunnen controleren.” Zeventig procent van zijn patiënten heeft een speciale playlist voor tijdens de bevaling. 

Bevalling Playlist van Dr. Moritz
Pearl Jam – Just Breathe
James Bay – Let It Go
Regina Spektor – Don’t Leave Me
Sigur Rós – Festival
Death Cab for Cutie – Transatlanticism
The Lumineers – Ho Hey
Norah Jones – Sunrise
Craft Spells – After the Moment
Xavier Rudd – Follow the Sun
Lucinda Williams – Fruits of My Labor
John Lennon – Beautiful Boy (Darling Boy)
Colbie Caillat – Capri
D’Angelo – Really Love
Milton Nascimento – Nos Bailes Da Vida
Coldplay – Don’t Panic
Fleet Foxes – Your Protector
Yeah Yeah Yeahs – Maps
Kygo Maty Noyes – Stay
P!nk – Try
Muse – Starlight
John Legend – All of Me – Tiesto’s Birthday Remix
David Bowie, Queen – Under Pressure
U2 – With or Without You
Wilco – Impossible Germany
Arcade Fire – Wake Up
R.E.M. – Nightswimming
Patty Griffin – Heavenly Day
Iron & Wine – Naked As We Came
Beyoncé – Blue
Johann Sebastian Bach, Yo-Yo Ma – Unaccompanied Cello Suite No. 1

Daarnaast heeft dr. Moritz nog wat tips voor ouders die zelf een afspeellijst willen samenstellen. 

1. Geruststellend en bekend: 
Muziek die afgespeeld wordt tijdens een bevalling, moet geruststellend en bekend zijn om de aanstaande moeder op haar gemak te stellen. De verloskamer is geen plek om te experimenteren met een nieuwe muzikant of muziekgenre, maar het is een plek om te luisteren naar bekende en favoriete nummers. Met name de nummers uit de tienerjaren van de moeder omdat deze periode vaak als prettig wordt herinnerd!

2. Sterke instrumentale muziek:
Het wordt ook aangeraden om veel instrumentale nummers aan de playlist toe te voegen. Dit omdat de hersenen dit intuïtief beter verwerken. Muziek met zang kunnen volgens dr. Moritz namelijk voor afleiding zorgen. Heb je toch liever gezongen muziek? Kies dan voor muziek in een andere taal. 

3. Lengte en afwisseling:
De ene bevalling is de andere niet, en de duur van een bevalling verschilt dan ook per persoon. Daarom wordt aangeraden een playlist aan te maken van minimaal vijf uur. Een ideale lengte zou volgens dr. Moritz tien uur zijn. Ook raadt hij aan om veel verschillende genres en artiesten in de playlist op te nemen. Dus van Beethoven tot Beyoncé en van Queen tot de Spice Girls. 

4. Mooi:
Tot slot: de muziek op de afspeellijst moeten mooie nummers zijn en moeten de vrouw zich mooi laten voelen. Dit omdat het moment van de geboorte een emotioneel en memorabel moment is. De muziek moet je daarom doen denken aan het gevoel van schoonheid en emotie weerspiegelen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat de foetus muziek herkent dat het in de baarmoeder heeft gehoord. 

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×