5 vooroordelen over de keizersnede

5 vooroordelen over de keizersnede

Een keizersnede is tegenwoordig een stuk normaler dan vroeger, maar er zijn toch nog aardig wat vooroordelen of ongegronde meningen over vrouwen die een keizersnede gehad hebben. Deze 5 punten zouden mama's die zelf een keizersnede hebben gehad, graag tegen anderen willen zeggen. Want ook een keizersnede is gewoon een bevalling...

1. Geen oordeel

Soms krijgen mama’s te horen: "Was die keizersnede nu echt nodig, kon het niet op de natuurlijke manier?". Als het goed is, krijg je om de juiste redenen een keizersnede. Speculaties over of een keizersnede nu wel of niet nodig was, zijn totaal niet leuk om te horen en onnodig. Daarnaast hebben deze mama's vaak al een hele bevalling achter de rug voordat er voor een keizersnede wordt gekozen. Vaak hebben ze eenzelfde proces achter de rug als bij een natuurlijke bevalling. 

2. Teleurstelling

Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap dromen van een keizersnede maar de meesten zijn vaak teleurgesteld wanneer ze er uiteindelijk eentje moeten ondergaan. Vooral als de ervaring traumatiserend was of het herstel heel zwaar. Sommige mama's hebben het gevoel dat ze zelf geen zeggenschap hebben gehad in de manier waarop ze gingen bevallen. Aan de ene kant zijn ze boos maar aan de andere kant blij, want hun kindje is gezond ter wereld gekomen. De sleutel: alle emoties de ruimte geven!

3. Grote operatie 

Juist vrouwen die een keizersnede gehad hebben, hebben tijd nodig om te herstellen. Bij een keizersnede neemt dat namelijk zo'n 6 weken in beslag. Vrouwen met een keizersnede mogen bijvoorbeeld 6 weken lang niets zwaars heffen (dus ook geen maxicosi of een eventuele peuter) en zo min mogelijk trappen lopen.

4. Keizersneden zijn verbeterd en veranderd

De operatie van een keizersnede is kleiner geworden. Zo staan veel dokters huid-op-huidcontact toe om binding en borstvoeding te stimuleren. En de papa mag mee naar de operatiekamer. Kortom, er wordt van alles gedaan om de keizersnede een stuk minder klinisch te laten aanvoelen. Daarnaast was het vroeger: "eens een keizersnede, altijd een keizersnede". Tegenwoordig ligt dat anders. Zelfs als een vrouw al meerdere keizersnedes ondergaan heeft, zou een natuurlijke bevalling nog steeds mogelijk zijn. 

5. Een keizersnede is ook een bevalling

Hoewel een gynaecoloog de baby eruit haalt, de mama doet al het werk. Hun lichaam groeit en voedt de baby. Zij blijven sterk en kalm tijdens de hele operatie en herstellen hiervan. En met een klein beetje hulp van de dokters, brengen ze de baby veilig ter wereld!

Bron: Huffington Post

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×