Babydruk: nog steeds geen kindje?

Babydruk: nog steeds geen kindje?

Je ouders vragen zich af of er ooit nog wel een kleinkind op de aardbodem gezet gaat worden. Je vriendinnen bevallen aan de lopende band. En ondertussen weet jij nog niet goed wat je wilt. Ben je er wel aan toe? Of wil je juist graag, maar gaat het niet zo vlotjes? Ondertussen wordt de ‘babydruk’ alsmaar groter...

Je hebt al een tijdje een vaste relatie en je bent op de leeftijd dat mensen in je omgeving zich gaan afvragen wanneer de ooievaar nu eens bij jullie langskomt. ‘Zou ze het te druk hebben met haar carrière? Of lukt het niet?’. Lastig, want bij deze belangrijke keuze heb je juist geen bemoeials nodig die over je schouder meekijken.

Laat je niet opjagen!

Ook al heb je het gevoel dat iedereen verwacht dat je aan kindjes begint, laat je hierdoor niet van de kaart brengen. Jij en je partner voelen zelf het beste aan of jullie er klaar voor zijn of niet. Misschien zijn jullie er nog niet helemaal aan toe. Ga zeker ook niet haasten omdat al je vriendinnen al zwanger zijn of een kindje hebben en je mama hoopt op een kleinkind voor haar 65e verjaardag. Het gaat om een belangrijke beslissing en de ene persoon is er nu eenmaal eerde klaar voor dan de ander.

De ‘wil’ is er…

Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat jullie wel al aan een kindje toe zijn, maar dat het gewoon allemaal niet zo vlotjes verloopt. Bij bijna niemand is het in ene keer raak. Vervelend als mensen dan telkens vragen of je al bezig bent en of het niet eens tijd wordt. Terwijl je dus druk 'bezig’ bent en niets liever zou willen! Misschien voel je je hierdoor opgejaagd, dit zorgt weer voor stress en dat werkt weer niet bevorderlijk. Dat kindje komt wel als jullie er klaar voor zijn!

Als het niet vanzelfsprekend is

Gaat zwanger worden niet vanzelf? Bepaal dan samen of je dat aan de buitenwereld wilt vertellen of dat je het graag tussen jullie tweetjes houdt. Vooral als je de medische molen in gaat, is het fijn dat je op wat steun en begrip kunt rekenen. Je kunt het natuurlijk ook enkel aan mensen in je naaste omgeving vertellen en het voor de rest een beetje in het midden laten zodat je niet constant door iedereen ondervraagd wordt over dit gevoelige onderwerp.

Een tweede kindje?

Als je al een kindje op de wereld hebt gezet, laat iedereen je voor een jaartje of wat met rust. Maar daarna beginnen ze zich toch weer af te vragen: ‘Wanneer komt nu nummer 2?’ Ook hier geldt weer, je bent pas klaar voor een tweede kindje als jullie er zelf aan toe zijn. Maar het kan ook zijn dat je het bewust maar bij 1 kindje wilt laten. Misschien handig als je dit langzaam maar zeker laat doorschemeren aan eventuele overenthousiaste opa’s en oma’s.


Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×