Hoe groot is je kans om zwanger te geraken?

Hoeveel kans heb je om zwanger te geraken per maand? En hoe zit dat met de leeftijd boven de 30 jaar?

Binnen het eerste jaar na het stoppen met voorbehoedsmiddelen is 80% van de vrouwen zwanger. Bij zeer vruchtbare koppels kan het zelfs in 1 keer raak zijn! Van alle vrouwen die zwanger willen worden, is 30% binnen 3 maanden zwanger; na een halfjaar is 70% zwanger en na een jaar dus 80%. Na 2 jaar is het 90% van de koppels gelukt om zwanger te worden. Ben je nog jong, dan kun je er dus rustig 2 jaar de tijd voor nemen. Vanaf het dertigste jaar neemt bij vrouwen de vruchtbaarheid geleidelijk af.

Ouder dan 33 jaar?

Ben je ouder dan 33 jaar, dan is het verstandig om actie te ondernemen als je na een jaar nog niet zwanger bent. De gynaecoloog kan specialistische hulp bieden bij het zwanger worden. Eerst volgt een vruchtbaarheidsonderzoek: zaadonderzoek, ovulatietest en samenlevingstest. Daarna volgen een chromosomentest, hormoononderzoek en een onderzoek naar de eileiders om te kijken of die wel goed doorlaatbaar zijn. Als de juiste diagnose is gesteld - wat wel even kan duren - dan kan de gynaecoloog gericht gaan helpen om het zwanger worden te vergemakkelijken, bijvoorbeeld met een binnenbaarmoederlijke inseminatie of met een reageerbuisbevruchting. Van alle koppels die graag kindjes willen, blijft uiteindelijk 3 tot 5% kinderloos. De belangrijkste reden van ‘onvruchtbaarheid’ is ongeduld - geduld wordt meestal beloond.

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×