Ontwikkeling van je peuter: maand 35

Ontwikkeling van je peuter: maand 35

‘Neehee, ik wil die rode broek aan’. Leuk zo’n eigen mening, maar niet als je peuter in de winter een korte broek aan wil. Van te voren zelf een selectie maken van twee kledingstukken kan helpen. Zo heeft je kind toch het gevoel zelf te mogen kiezen, zonder dat het uit de hand loopt. 

Week 1) Wc-angst, wat nu?

Plassen op de wc is geen probleem, maar kakken ‘ho maar’. Voor jou misschien onbegrijpelijk, maar voor je kind erg vervelend. Forceer niets en laat zien dat de wc niet eng is. Heeft een brilverkleiner weinig effect? Probeer eens samen met je kind de poep ‘uit te zwaaien’ of gebruik een beloningssysteem. Meer tips? Bekijk ons artikel ‘Help, mijn kind heeft wc-angst' »

Week 2) Nee! Ik wil papa

Een peuter die voorkeur voor papa heeft, is best lastig. Naar bed? Alleen als papa het doet. Gevallen? Opnieuw naar papa toe. Besef dat het een fase is. Je kind verwennen of een schuldgevoel aanpraten, helpt niets. En laat het vooral niet tot een ruzie tussen jou en je partner komen. Meer over de voorkeur voor één ouder »

Week 3) Lezen stimuleren = goed

Dat lezen met je kind goed is, weet je. Maar soms is het lastig om er echt tijd voor te maken. Probeer daarom een dagelijks voorleesritueel in te voeren. Reken maar dat je kind er naar uitkijkt (en stiekem jij ook)! Bekijk hier welke boeken leuk zijn voor je peuter »

Week 4) Peuter & liegen

Tot je kind een jaar of zeven is, vindt hij het lastig om een verschil te maken tussen waarheid en fantasie. Het is dan ook niet zo gek dat je peuter wel eens liegt. Probeer op deze leeftijd niet te veel ophef van het liegen te maken. Leg uit dat je niet blij bent met zijn gedrag. Bekijk hier meer handige tips tegen liegen » 

Wist je dat… de gemiddelde peuter maar liefst 176 stappen zet per minuut?

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×