5 tips: dat lust ik niet!

5 tips: dat lust ik niet!

Niet willen eten... waarschijnlijk ken je het wel. Zodra het eten op tafel staat, trekt je peuter een vies gezicht en roept ‘Lust ik niet!’ Vervolgens duwt hij zijn bord weg en gaat demonstratief achterstevoren op zijn stoel zitten. Hoe krijg je je kind zonder strijd aan het eten?   

1) Maak het aantrekkelijk
Maak het eten voor je kind aantrekkelijk. Betrek hem bij het eten maken, door hem mee te laten helpen met de bereiding. Laat hem helpen met tafeldekken en misschien kan hij zelf zijn eten al opscheppen? Het helpt enorm als je je kind bij het proces betrekt en niet ineens zonder enige voorbereiding aan een gedekte tafel zet met een bord eten voor zijn neus. 

2) Focus op wat hij wel eet 
Probeer niet steeds de nadruk te leggen op slecht eten. Zo blijf je samen met je kind in een negatieve spiraal en blijft je kind logischerwijs een slechte eter. Focus je in plaats daarvan op alles wat hij wel opeet, dan vergroot je de kans dat hij meer gaat eten. Er ligt dan ook wat minder 'druk' op de schouders van je peuter. 

3) Benoem het waarom
Peuters slurpen informatie en willen graag weten waar ze aan toe zijn. Benoem dan ook het effect van goed aan tafel mee-eten: "Nu je mee-eet is het veel gezelliger aan tafel!" Dan ondervindt hij zelf op een gegeven moment misschien ook het verschil aan tafel. 

Tip! Lees ook: Zo eet je peuter wel gezond, 7 tips »

4) Vraag het je kind
Communiceren is erg belangrijk. Is je kind al wat ouder? Vraag dan aan je kind, op welke manier het wel lukt om mee te eten aan tafel. Beloningen die door je kind zelf bedacht zijn, werken altijd het beste! En je peuter is voor zijn gevoel meer in controle. 

5) Niet dreigen met het dessert
Erg belangrijk! Dreig niet met het afnemen van het dessert. Een dessert is een belangrijk en (als het goed is) gezond onderdeel van de maaltijd. Het hoort er dus gewoon bij. Zeg daarom niet: "Als je niets eet, krijg je ook geen dessert." Ook als je kind niets eet, krijgt hij een extraatje. Dit hoort er nu eenmaal gewoon bij. 

Geschreven in samenwerking met de Opvoeddesk

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×