7x is het normaal dat mijn peuter….

7x is het normaal dat mijn peuter….

Heb je een peuter met aparte gewoontes? Wil hij of zij bijvoorbeeld vaak naakt lopen of heeft hij of zij een onzichtbaar vriendje? En moet je je dan zorgen maken? In deze zeven situaties in ieder geval niet. Wat als…

1. Hij of zij het heerlijk vindt om naakt te zijn?
Dit is helemaal niet zo raar! Peuters vinden dat fijn omdat ze op die manier laten zien dat ze onafhankelijk zijn en hun eigen mening en capaciteiten hebben. Leer hem of haar dat naakt zijn iets privé is, dus dat het niet in het openbaar hoort. Deze fase gaat vanzelf voorbij.

2. Hij of zij vaak op zijn tenen loopt?
Als je kind vaak op zijnof haar tenen loopt, doet hij of zij dat waarschijnlijk gewoon omdat hij of zij het leuk vindt. Net zoals wanneer hij of zij over een lijn probeert te lopen of alleen bepaalde tegels aan wil raken. Veel peuters vinden het leuk om zulke manieren van lopen uit te proberen. Loopt je kindje met vier jaar nog steeds op zijn of haar tenen? Dan kan dit vaak het gevolg van een onderliggende ziekte of aandoening zijn.

3. Hij of zij een onzichtbaar vriendje heeft?
Heeft jouw peuter een onzichtbaar vriendje? Dan is hij of zij niet alleen normaal, maar ook nog eens erg creatief. Je kind is de wereld aan het ontdekken en doet dat graag met een vriendje aan zijn of haar zij. 

Tip! Ineens heeft je peuter een fantasievriendje. Hoe ga je daarmee om? Wij geven tips! »

4. Hij of zij heel verlegen is?
Peuters zijn vaak verlegen. Sommige peuters zijn verlegen aangelegd, anderen hebben last van verlatingsangst. Deze angst verdwijnt vanzelf weer. Je kunt je verlegen kindje helpen door hem of haar comfortabel te laten voelen en vaak op visite te gaan bij familie of vrienden; zo leert hij of zij te wennen aan nieuwe mensen om zich heen.

Tip! Een verlegen kind is helemaal niet erg. Toch is het voor hem wel fijner als hij wat zekerder van zichzelf wordt. Met deze 5 tips kun je je kind daarbij helpen! »  

5. Hij of zij zichzelf betast?
Als peuter ben je vooral veel aan het ontdekken. Daar hoort het ontdekken van je lichaam ook bij. Het is dus heel normaal als je peuter zijn of haar geslachtsdelen opeens interessant vindt en er aan wil zitten. Hij of zij heeft er geen seksuele gedachten bij. Leer hem of haar dat het oké is om dit te doen maar wel in een privé omgeving en niet in het openbaar.

6. Hij of zij aggresief gedrag vertoond?
Wees gerust, dit is heel normaal! Het is simpelweg de enige manier die je peuter kent om iets te stoppen. Wil hij of zij niet meer spelen, dan smijt hij of zij het speelgoed aan de kant. Of vindt hij of zij het niet leuk dat een ander kind aan hem of haar zit, dan bijt hij of zij. Het is vervolgens aan de ouders en opvoeders om te leren dat dit niet de manier is. 

7. Hij of zij heel vaak ziek is?
Heeft jouw peuter elke griep of infectie te pakken? Dat is heel vervelend maar ook heel normaal. Jouw kind heeft gewoon nog niet het afweersysteem dat elke infectie kan bestrijden. Mocht je je zorgen maken, neem dan wel altijd even contact op met je huisarts.

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×