Peutervriendschap: hoe werkt dat eigenlijk?

Hoe werkt dat eigenlijk, vriendschap tussen peuters? Weten ze zelf al met wie ze willen omgaan? 

Een vriendschap tussen 2 peuters, kan dat eigenlijk? Jazeker! Peuters weten al goed met wie ze willen omgaan en met wie niet. Van een vriendschap waarbij je geheimen vertelt en rekening met elkaar houdt, is natuurlijk nog geen sprake. Maar ook een peutervriendschap kan al heel innig zijn.

Vriendschap is goed voor een kindje

Vanaf de leeftijd van 3 jaar hebben peuters al een voorkeur met wie ze het liefst willen omgaan. Vooral in de eerste kleuterklas is dit duidelijk; samen lopen, elkaar aanraken en constant bij elkaar in de buurt willen zijn. Dit wordt vaak ook extra gestimuleerd door de juf of meester, want vriendschap geeft zelfvertrouwen en is belangrijk voor  de sociale vaardigheden van je kindje. Benieuwd vanaf wanneer je peuter zich sociaal gaat gedragen? Bekijk hier de sociale mijlpalen van je peuter »

Uit het oog, uit het hart?

Vriendschappen tussen jonge kindejes zijn wel vaak bikkelhard. Meestal geldt: uit het oog, uit het hart. Zien peuters elkaar na een vakantie weer op de kinderopvang of school? Dan gaan ze vaak weer verder waar ze gebleven waren. Ziet je kind een ander kindje met veel mooier speelgoed spelen? Dan kan zijn oude vriendje ook zo weer worden ‘ingeruild’ voor een nieuw vriendje. Maak je daarover vooral geen zorgen!

Vriendschappen stimuleren

Het is goed om het contact met andere kindjes te stimuleren. Vaak vinden ouders het ook erg leuk als hun kind een vriendje heeft. ‘Kijk, Jeff is er ook! Ga maar fijn met hem spelen’. Je kind op een positieve manier stimuleren is belangrijk, het maakt hem zelfverzekerd. Lees hier tips voor positief stimuleren »

Zo stimuleer je vriendschappen:

  • Zorg dat je kind op vaste dagen naar de kinderopvang gaat, zodat hij elke keer weer dezelfde kindjes ziet.
  • Wanneer je peuter veel met een ander kindje omgaat, kun je een speelafspraak bij elkaar thuis maken.
  • Ga regelmatig op bezoek bij vrienden met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. 

Speelt je peuter liever alleen? Maak je dan niet druk en push vooral niks. Je kind heeft dan gewoon nog geen behoefte om vriendjes te maken. Die tijd komt vanzelf!

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×