Slapen in je eigen bed

Als je het aan peuters (en kleuters) overlaat, dan liggen ze het liefst bij papa en mama in het ‘grote’ bed. Hoe leer je je peuter om in zijn eigen bedje te slapen? 

Wil je dat je kind in zijn eigen bed leert slapen, dan vereist dat een consequente aanpak. Bespreek overdag met je kind wat hij/zij nodig heeft om goed de nacht door te slapen in zijn eigen bedje. Teken het stappenplan eventueel onder elkaar op papier. Misschien moet de deur op een kiertje, het nachtlampje aan en wil je kleintje zijn eigen selectie van knuffelberen maken. Laat je kind meehelpen met het bedenken van een oplossing om de ganse nacht goed door te slapen: peuters zijn daar vaak verrassend goed in! Komt je kindje ‘s nachts toch uit zijn bed, leg hem dan rustig weer terug in zijn eigen bed. Stel hem niet allerlei vragen, ga ook niet in discussie, maar troost hem kort, wees saai (het is tenslotte nacht) en herhaal steeds die ene zin: 'Goed zo, het lukt jou om de nacht goed door te slapen in je eigen bedje'. Spreek af dat je morgen samen gaat kijken hoe je hem daarbij nog beter kunt helpen.

Succes!

Geschreven door: Redactie -

Wij zijn Merel, Jennifer en Marcha. Als redactie van Mama en Zo België zijn we altijd op zoek naar informatie, tips en de beste weetjes over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters. We hopen daarmee de leukste online community te zijn voor alle mama's in Vlaanderen!

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×