Slaapschema: hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Slaapschema: hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Slapen is belangrijk voor je peuter. Zo kan hij alle indrukken die hij overdag opdoet, goed verwerken. Maar hoeveel slaap heeft je peuter nodig? Welke bedtijd moet je aanhouden en hoeveel dutjes zijn nog nodig overdag? Wij zochten het uit.

Kinderen hebben niet allemaal evenveel slaap nodig, daarom is het lastig om precieze cijfers te geven. Maak je daarom geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt. Vooral als je kind te weinig lijkt te slapen, maak je je als mama al snel zorgen. Zolang hij ’s morgens makkelijk wakker wordt en overdag niet moe en alert is, is er geen reden om je ongerust te maken.

Mama en Zo tip: Heeft je kind last van slaapproblemen? Zoals niet willen inslapen, ’s nachts wakker worden of vroeg wakker worden? Bekijk dan onze handige tips in het artikel ‘Opvoedprobleem: niet slapen'.

Gemiddeld slaapschema

 
 Leeftijd  Dagslaap*  Nachtslaap  Totaal
 18 maanden  2 uur (1)  11,5 uur  13,5 uur
 2 jaar  1,5 uur (1)  11,5 uur  13 uur
 3 jaar  1 uur (1)  11,5 uur  12,5 uur

*Aantal dutjes tussen haakjes                      Bron: babycentre.co.uk
 

Het middagdutje

Peuters krijgen zoveel indrukken mee op een dag dat het goed is om ze een middagdutje te laten doen, zodat ze al deze indrukken kunnen verwerken. Bij de meeste kindjes duurt een middagdutje tussen de 1 en 3 uur. Maar ook dit verschilt per kind, sommige kinderen houden zelfs liever 2 korte slaapjes. Een leeftijd waarop je peuter geen middagdutje meer nodig heeft is niet te geven, je kind geeft zelf aan wanneer hij niet meer wil slapen overdag. Vaak is het wel dat met de start van school, het schoolritme leidend wordt. Vaak beteknt dit dat er nog maar 1 middagdutje per dag wordt gedaan.

10 handige doorslaaptips Veel peuters hebben moeite met slapen. De een kan niet inslapen en de ander wordt 's nachts vaak wakker. Om goed uit te rusten is doorslapen erg belangrijk. Daarom hebben wij 10 handige tips zodat je kind lekker de ganse doorslaapt (en jij ook!).

Bedtijd & slaaproutine

De meeste peuters gaan tussen half 7 en 8 uur ’s avonds naar bed. Een ideaal tijdstip bestaat helaas niet. Wel is het belangrijk dat je kindje genoeg slaapt. Wanneer je peuter 2 is, ligt het gemiddeld aantal uren slaap rond de 13 uur per dag. Wil je kind ’s avonds niet naar bed of heeft hij moeite met inslapen? Een vaste slaaproutine kan hierbij helpen. Door een vast ritueel aan te houden, leert je peuter afscheid te nemen van de dag en vindt hij het niet meer erg om naar bed te gaan. Lees hier meer over het slaapritueel.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×