8 tips: gevoelens leren uiten

8 tips: gevoelens leren uiten

Het is belangrijk dat jouw kindje zijn of haar emoties voelt, benoemt en uit. Zo voorkom je driftbuien en agressief gedrag. Naast zijn of haar eigen karakter, spelen jij en je partner, een grote rol in je kindje zijn of haar emotionele ontwikkeling.  

Je kind krijgt vanaf negen maanden min of meer grip op emoties: hij of zij weet zichzelf gerust te stellen en zijn of haar emoties zo te gebruiken dat hij of zij, zijn of haar zin krijgt. Met twee jaar gaat je peuter steeds beter zijn emoties uiten. Weten hoe je je peuter kunt helpen zijn of haar gevoelens te uiten en onder controle te krijgen? Bekijk hieronder acht handige tips!

Tip 1) Benoem emoties

Kinderen raken soms in de war over hun emoties. Zo kan je kindje denken dat hij of zij boos is terwijl hij of zij eigenlijk teleurgesteld is. Wat helpt is met je kind praten over zijn emoties. Vraag wat hij of zij voelt, hoe dit komt en benoem wat jij ziet!

Tip 2) Toon begrip

Het is belangrijk dat je begrip toont wanneer jouw peuter boos, verdrietig, moe of juist heel blij is, en dit uit. Je kindje voelt zich gezien als jij zijn of haar emoties erkent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je het jammer vindt dat…” Zo ga je het gesprek aan en voorkom je meestal een driftbui.

Tip 3) Spreek je kind aan op zijn gedrag

Als je kind zich misdraagt, is het belangrijk dat je hem of haar aanspreekt op zijn of haar gedrag en niet op zijn àf haaremoties. Anders krijgt je kindje het idee dat hij of zij, zijn of haar gevoel niet mag uiten. Heeft je kindje een driftbui? Soms is het dan verstandiger om hem of haar  even uit te laten razen, voor je hem of haar aanspreekt. Anders versterk je de driftbui alleen maar. Lees hier hoe je het beste om gaat met driftbuien »

Tip 4) Oefen het herkennen van emoties

Vaak weet je kind heel snel dat hij of zij verkeerd heeft gereageerd op een situatie. Het probleem is dan dat hij of zij niet weet hoe hij wel moet reageren. Oefen dit door andere oplossingen te geven of door met je kindje te praten hoe je emoties beter onder controle kunt houden.

Tip 5) Praat over emoties, ook over die van jou en je partner!

Het benoemen van je eigen emoties zorgt ervoor dat je kindje weet hoe jij je voelt. Daarnaast leert hij of zij dat het normaal is om over gevoelens te praten en emoties te tonen. Dit geeft je kind een veilig gevoel en stimuleert hem of haar om zijn of haar eigen emoties te uiten.

Tip 6) Geef het goede voorbeeld

Alles wat jij en je partner doen, neemt je kindje over. Wees hierop voorbereid! Gillend tegen je kind zeggen dat hij of zij moet stoppen met schreeuwen, geeft gemengde signalen af. Want waarom zou hij of zij het niet mogen, als jij het wel doet?

Tip 7) Biedt je kind structuur en duidelijkheid

Wees duidelijk in wat jij, als ouder, van je kind verwacht. Als je peuter niet weet wat hij of zij aan jou heeft, gaat hij of zij, zijn of haar grenzen uittesten. Daarnaast is het belangrijk dat je consequent bent. Doet je kind iets wat jij niet wilt? Sta het vanaf het begin niet toe en zie het ook niet af en toe door de vingers. Lees hier meer over duidelijkheid bieden »

Tip 8) Leer spelenderwijs over gevoelens praten

Lukt het niet om je kind over zijn of haar emoties te laten praten? Probeer het dan eens op een andere manier. Spelenderwijs gevoelens uiten kan helpen. Bijvoorbeeld op het toneel, met muziek, maar ook via knutselen of lezen kan je het over emoties hebben.

Bron: Centrum voor jeugd en gezin

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×