5 tips: omgaan met verlegenheid

5 tips: omgaan met verlegenheid

Je hebt peuters die zeer extravert zijn, zij aarzelen niet om ‘dank u’ te zeggen of een handje te geven. Maar er zijn ook peuters voor wie het een hele prestatie is wanneer ze hun peter of de beenhouwer aankijken terwijl ze ‘dag’ of ‘dank u’ zeggen. Hoe kan je je peuter wat zekerder van zichzelf maken?

Tip 1) Vraag nooit: ‘’Waarom doe je zo?’’ Kindjes kunnen op deze leeftijd namelijk nog niet hun eigen gedrag verklaren en daarnaast klinkt de 'waarom vraag' ook afwijzend. In plaats van te denken ‘’Wat is ze verlegen’’ is het beter om de gevoelens van je kind te verwoorden in de zin van: ’’Je wilt liever eerst nog wat rondkijken.’’

Tip 2) Zeg niet bij de beenhouwer dat je kindje wat verlegen is. Kinderen gaan zich gedragen naar wat er over hen gezegd wordt. Mama/papa vindt mij verlegen, dus dan ben ik verlegen en reageer ik verlegen.

Tip 3) Je peuter imiteert jou heel graag. Bij ‘wat zeg je dan?’ begrijpen peuters niet wat ze willen dat er gezged wordt. Reik dus de juiste woorden aan en benoem daarna ook het effect: "Kijk, je maakt de beenhouwer blij als je ‘dank u’ zegt!"

Tip 4) Bedenk samen met je kindje vooraf een taak (bijvoorbeeld koekjes uitdelen of de boodschappen bij de bakker aanpakken). Een doel hebben vermindert vaak verlegenheid.

Tip 5) Kinderen overwinnen hun onzekerheden het beste met kleine stapjes. Iedere vordering die uit henzelf komt, is een complimentje waard!

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×