25 handige & snelle poetstips

25 handige & snelle poetstips

Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en goesting om het huis te poetsen, centimeter voor centimeter? Daarom geven we je 25 handige poets- en huishoudtips. Wist je dat je met olijfolie binnen een mum van tijd vlekken van inox verwijdert en waarom zou je de douche eigenlijk niet poetsen terwijl je eronder staat?

Tip 1 t/m 5 - Tip 6 t/m 10 - Tip 11 t/m 15 - Tip 16 t/m 20 - Tip 20 t/m 25
 
Tip 1) Kreukvrije was
Haal de was meteen uit het wasmachine en hang de kleding op kapstokken of leg ze languit te drogen. Op die manier krijg je geen kreukels en hoef je niet meer te strijken.
 
Tip 2) Wegwerpdoekjes
Maak gebruik van wegwerpbare poetsdoekjes. Tegenwoordig zijn deze verkrijgbaar voor het toilet, de keuken, badkamer en voor meubels. Zonder enige moeite veeg je zo de viezigheid van de kinderstoel en het stof van de tafel. Tegenwoordig zijn er ook biologisch afbreekbare varianten, dus minder schadelijk voor het milieu!
 
Tip 3) Vette vingers
Met kleine kindjes heb je vaak overal last van (vette) vingerafdrukken. Om deze te reinigen kun je allesreiniger in een spuitflacon doen. Even spuiten en uitwrijven met een poetsdoekje en alles is weer helemaal proper!
 
Tip 4) Vlekken op de zetel
Kinderen smossen nogal eens op de zetel. Het wondermiddel? Bruine zeep doet wonderen voor alle vlekken op de zetel: melk, kaka, groente/fruit. Zelfs chocolade krijg je vaak gereinigd met bruine zeep!
 
Tip 5) Frisse geur
De stofzuiger geeft vaak een muffe geur af. Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door vóór het stofzuigen even een beetje waspoeder op te zuigen. De frisse geur wordt vervolgens door heel je huis verspreid. Zalig!

Tip 6) Streeploze vloer
In plaats van de laminaatvloer te reinigen met allesreiniger, kun je dit ook doen met verdunde ammoniak. De geur is iets minder fris, maar je vloer wordt gegarandeerd properder dan ooit!
 
Mama en Zo tip: Naast het huishouden heb je als mama nog ontelbaar veel andere taken. In het artikel ‘Mama de manager’  lees je hoe je het allemaal kunt klaarspelen!
 
Tip 7) Gaspitten
Gaspitten zijn moeilijk te reinigen, zeker wanneer je enkel allesreiniger gebruikt. Een goed alternatief is het gebruik van ‘brillo’ sponsjes. Heel voorzichtig wrijven en je formuis zal weer volop blinken! 
 
Tip 8) Vriezer ontdooien
Het ontdooien van de vriezer is altijd een flink klusje Om het ontdooiproces te versnellen kun je er een haardroger voor houden. Zorg wel dat je vriezer al tien minuutjes uitstaat en zet je haardroger niet op de hoogste stand. Binnen een half uurtje is het klusje geklaard.
 
Tip 9) Inox oppervlakken
Alles aanraken, dat doen kleine kinderen het liefst. Inox oppervlakken zijn dan ook vaak bezaaid met vingerafdrukken en vlekken. Deze krijg je moeiteloos weg door een beetje olijfolie op een keukenpapiertje te doen. Zachtjes in rondjes wrijven en voilá, geen vlekje meer te zien!
 
Tip 10) Vuil tapijt
Heb jij ook zo’n last van een vuil voerkleed? Leg deze in de winter een kwartiertje op zijn kop in verse sneeuw. Wanneer je hem omdraait, is het vloerkleed weer volledig proper en de sneeuw zwart, echt waar!
 
Tip 11) Rommel
Ruim de rommel die jij (of je kleine kapoen) maakt zoveel mogelijk direct op. Op die manier blijft een enorme rommelboel uit en voorkom je dat je ’s avonds alle speelgoed moet trotseren.
 
Tip 12) Kalk in de badkamer
Heb je last van een douchecel of douchewand waar de kalk niet meer vanaf is te krijgen? Smeer het oppervlak in met glansspoelmiddel en laat dit 10 minuutjes intrekken. Even afspoelen en je bent verlost van alle kalk.
 
Tip 13) Kruimelzuiger
Schaf een kruimelzuiger aan. Zo hoef je niet bij het minste of geringste de ganse stofzuiger uit z’n schuilplaats te halen. Ook goed te gebruiken om de traptreden te zuigen. Geen budget om een kruimelzuiger aan te schaffen? Gebruik een handbezem met lange steel voor kleine knoeipartijen.

Tip 14) Verschillende wasmanden
Sorteer je vuile was gemakkelijk door verschillende wasmanden aan te schaffen. Zo heb je bijvoorbeeld voor elke temperatuur en kleur een andere wasmand. Zo steek je met het grootste gemak een was in de wasmachine!
 
Mama en Zo tip: Nesteldrang krijg je als zwangere vrouw rond de 30e week. Alles moet proper en netjes zijn voor de baby komt. Lees hier meer over nesteldrang
 
Tip 15) Administratie
Zorg voor een goede administratie van je post. Met verschillende ladebakjes kun je meteen je post sorteren wanneer je het binnen krijgt. Zo kun je het daarna gemakkelijk en snel opbergen in de goede map.
 
Tip 16) Frisse was
Ruikt je wasmachine niet zo fris? Het ontkalken van de wasmachine helpt vaak tegen die geur. Doe een scheut (schoonmaak)azijn in het wasmiddelbakje en laat de wasmachine dan leeg op 90 graden draaien.
 
Tip 17) Frituurpan
Een perfecte tip om een frituurpan zonder uitneembare binnenpan goed te reinigen, is de volgende. Haal het vet eruit, veeg de pan proper met keukenpapier en doe er water met een vaatwastablet in. Stekker in het stopcontact en een kwartier op honderd graden aan laten staan. Daarna de pan nog even afspoelen en hij is weer zo goed als nieuw.
 
Tip 18) Uiengeur
Na het snijden van een ajuin, ruiken je handen er vaak de volgende dag nog steeds naar. Dat is natuurlijk niet lekker. Je kunt dit voorkomen door wat zout op je handen te doen na het snijden en ze daarmee te ‘wassen’. Afspoelen onder de kraan en je hebt geen last van ajuinengeur. Of doe rubberen handschoenen aan tijdens het snijden.
 
Tip 19) Gordijnen wassen
Je gordijnen wassen is een hele klus, want niemand heeft zin om telkens al die haakjes eraf halen. Maar je kunt ze ook gewoon laten zitten. Stop de haakjes bij elkaar in een washandje of sok met een rekkertje eromheen en je kunt je gordijn na het wassen weer meteen ophangen. Of je brengt ze naar de droogkuis, dat kan ook.
 
Tip 20) Vieze oven
Is jouw oven vies en zitten er etensresten vastgekoekt? Smeer de oven dan in met groene of bruine zeep, leg een stuk aluminiumfolie op het rooster en daarop een doek met een flinke scheut ammoniak. Na een nachtje slapen veeg je moeiteloos het vet en de viezigheid van je oven af.  
 
Tip 21)Theeaanslag
Theeaanslag in glazen en thermoskannen is moeilijk te verwijderen. Gebruik je water en zout dan zijn je glazen snel weer proper. De thermoskan kun je even schudden met het water en zout. Voor glazen is een schuursponsje handig.
 
Tip 22) Microvezeldoekjes
Bij het gebruik van microvezeldoekjes heb je geen schoonmaakmiddelen nodig. Ze zijn ideaal om je ramen weer glanzend schoon te krijgen. Geen gedoe met emmers én geen strepen op je raam.
 
Tip 23) Voegen
De voegen tussen tegeltjes krijg je perfect proper door een mengsel te maken van soda en javel. Smeer de vloer of muur ermee in en laat het een kwartiertje intrekken. Daarna afspoelen met water en alles is weer proper, zonder dat je op je knieën met een tandenborstel moeilijk hoeft te gaan doen!
 
Tip 24) Luxaflex
Stores zijn vaak moeilijk te reinigen, vooral rookaanslag is snel zichtbaar. Wil je de stores weer helemaal proper en fris krijgen? Leg het dan in een badje met Biotex wasmiddel en na een half uurtje kun je ze afspoelen met lauw warm water. Lamellen krijg je makkelijk proper door aan allebei je handen natte washandjes te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan.
 
Tip 25) Kalkrand in de wc
Een kalkrand in de toiletpot komt vaak voor. Gelukkig zijn er verschillende handige tips voor. Bijvoorbeeld een vaatwastablet in de toiletpot leggen en deze een nachtje te laten inwerken. Of elke avond een scheutje azijn doorspoelen, dit zal na een paar dagen ook een blinkend resultaat geven.


Mama en Zo tip: Vind je het moeilijk om elke week alles in huis tenminste een beetje proper te krijgen? Lees dan ons artikel ‘Schoon op schema’ voor een handig poetsrooster!
 

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×