Depressief door pesten

Depressief door pesten

In Vlaamse scholen wordt gemiddeld 1 op de 5 kinderen regelmatig gepest, gemiddeld zijn dit 4 gepeste kindjes per klas. Vooral wanneer kinderen vaak en op verschillende manieren gepest worden, kunnen ze hierdoor sociale en emotionele problemen krijgen. Pesten kan zoveel impact op een kind hebben, dat hij of zij zelfs depressief kan worden...

Kindjes die gepest worden, gaan zichzelf minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenootjes niet en zijn bang om naar school te gaan. Wanneer je kind last heeft van deze gevoelens kan dit leiden tot een verder isolement en een zwaardere depressie. Dit gedrag zal het pestgedrag weer verergeren, wat de depressie ook weer kan vergroten. Lees hier alles over pesten » 

Wat is een kinderdepressie?

Depressie bij kinderen komt helaas steeds vaker voor in onze maatschappij. Kinderen in de lagere school zijn soms overwerkt of ervaren depressiesymptomen. Een kinderdepressie is anders dan een depressie bij volwassenen. Een depressief kind is somber, maar maakt soms nog wel even plezier. Dat maakt het herkennen van een kinderdepressie lastig.

Zo herken je een kinderdepressie

Het is erg belangrijk dat een depressie bij je kind snel wordt herkend. Soms speelt de depressie zich af in het hoofd van je kind. Het is dan niet goed zichtbaar. Wanneer er niks wordt gedaan aan de depressie van je kind, is de kans groot dat de depressie later weer terug komt.

Wat zijn de kenmerken?

  • Je kind is sip, prikkelbaar en/of vlak van emoties.

  • Je kind is al 2 weken of langer somber van aard.

  • Je kind heeft last van gedragsproblemen. Vooral jongens zijn vaak negatief. Ze zijn prikkelbaar, humeurig en agressief.

  • Je kind heeft vriendschapsproblemen. Vaak komt dit doordat je kind zich terugtrekt of agressief  is.

  • Je kind eet minder, slaapt slecht en is daardoor moe.

  • Je kind heeft problemen op school, kan zich slecht concentreren, toont vervelend gedrag en haalt slechte cijfers.

  • Je kind heeft onverklaarbare klachten als hoofdpijn, buikpijn en voelt zich over het algemeen niet fijn.

Wat helpt tegen een depressie?

De beste manier om een kind van zijn depressie af te helpen, is door op zoek te gaan naar goede hulpvelening. Contacteer je huisarts voor een correcte doorverwijzing of via vindeentherapeut.be. Daarnaast is het belangrijk dat je kind een normaal dagritme houdt. Lees hier wat je nog meer tegen pestgedrag kan doen »

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×