Sociale vaardigheden bij kinderen

Sociale vaardigheden bij kinderen

De ontwikkeling van sociale vaardigheden lijkt bij het ene kind als vanzelf te gaan, terwijl de ander er meer moeite mee heeft. Dit hangt zowel samen met aangeboren eigenschappen als met de opvoedingsstijl van de ouders.

Vooral voor kinderen met een individuele ontwikkelingsproblematiek is het verwerven van sociale vaardigheden vaak een hele klus. Toch is bijna elk kind in staat om sociale vaardigheden (in meer of mindere mate) aan te leren. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de individuele groeimogelijkheden van het kind. Voor een kind met bv. autisme blijft het aanvoelen van sociale situaties moeilijk, maar het kan wel aangeleerd worden om bijvoorbeeld iemand aan te kijken en te groeten.

Verwacht ook niet van een extravert kind dat het tot laatste kan wachten met praten of van een introvert kind dat het altijd graag in groep is of in de belangstelling staat.

Hoe kun je als ouder de sociale vaardigheden van je kind versterken?

  • Let erop dat je kind oogcontact maakt als je iets tegen hem/haar zegt of wanneer hij/zij zelf iets zegt. Dit kun je bevorderen door zelf iets door je knieën te gaan om zo op ooghoogte van je kind te komen.
  • Straal zelf vertrouwen uit in sociale situaties. Je bent een rolmodel voor je kind en kinderen voelen het aan als je als ouder onzeker bent.
  • Bied je kind enerzijds veiligheid en vertrouwen en respecteer zijn/haar grenzen, maar stimuleer je kind anderzijds ook om nieuwe vaardigheden te oefenen en zodoende vertrouwen en succeservaringen op te doen in sociale situaties. Het is de kunst om je kind net voldoende uit zijn/haar comfortzone te halen, zodat er een leermogelijkheid ontstaat, maar het niet beangstigend wordt.
  • Creëer oefensituaties voor je kind om te experimenteren met nieuw gedrag. Je kan in een rollenspel je kind vaardig gedrag laten oefenen (bv. om aan een ander kind te vragen om mee te spelen, te reageren op een pestsituatie of een brood te kopen). Natuurlijk is het ook interessant om in het echt sociale vaardigheden te oefenen door bv. je kind iemand op te laten bellen of om zelf in een restaurant de bestelling door te laten geven aan de ober.
  • Let op de non-verbale houding van je kind. Door stevig te staan en met een duidelijke stem te praten, kom je zekerder en sociaal vaardiger over.
  • Bevestig je kind in de vaardigheden die hij/zij al goed onder de knie heeft, bv. luisteren naar anderen, goede vragen stellen, op de beurt wachten, contact maken met anderen of sorry zeggen.
  • Als je merkt dat je kind blijft worstelen met bepaalde vaardigheden, kan je een sociale vaardigheidstraining/weerbaarheidstraining in groep overwegen.

Geschreven door: Marije Stroot - Orthopedagoge

Orthopedagoge Marije Stroot biedt samen met klinisch psychologe Nadja Jansen onder de naam Praktijk Mozaiek kinderen van 0 tot 21 jaar en hun ouders opvoedingsondersteuning en psychologische begeleiding aan.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×