Ontwikkeling van je peuter: maand 37

Ontwikkeling van je peuter: maand 37

Je peuter is alweer drie jaar oud en begint aan zijn laatste jaar als peuter. Dit jaar zal hij duidelijker gaan praten en eenvoudige verhalen begrijpen. Ook zal zijn spierontwikkeling verbeteren, waardoor hij snel zindelijk kan worden.

Week 1) Slapen in het 3e jaar

Een peuter van drie jaar heeft gemiddeld zo’n twaalf uur slaap per etmaal nodig. Dit verschilt natuurlijk per kind, dus wie weet heeft jouw kind wel meer of minder slaap nodig. Maak je vooral geen zorgen zolang hij lekker in zijn vel zit, vrolijk en niet moe is. Benieuwd naar welke bedtijd je het beste kunt aanhouden en hoeveel dutjes nog nodig zijn overdag? Bekijk dan ons slaapschema! Tips voor een goed slaapschema »

Week 2) Tijdsbesef bij je peuter

Hoewel je peuter nog niet echt besef van tijd heeft, begrijpt hij al wel dat het na het voorlezen, tijd is om te gaan slapen. Maar hij als je zegt: ‘straks komt papa thuis’,  snapt hij dat niet. Precieze dagen en verwijzingen zijn moeilijk. Het gebruik van ‘dagactiviteitenkaartjes’ kan helpen om de dag voor hem overzichtelijker te maken. Lees meer over het tijdsbesef van jouw peuter is »

Week 3) Ruzie maken

Voor peuters is samen spelen soms lastig. Ze zijn erg op zichzelf gericht en kunnen zich nog niet verplaatsen in de ander. Die brandweerauto was toch van hem? Wat doe je dan als ouder? En hoe zorg je dat je kind leert delen? Alles over leren delen »

Week 4) Stoppen met duimen

Is jouw peuter (nog) een echte duimer? Vanaf drie jaar kan duimen je kind zijn gebit en spraaktontwikkeling aantasten. Deskundigen adviseren vaak om het duimen af te leren voor het vierde of vijfde jaar. Er zijn gelukkig handige tips om het duimen bij je peuter af te leren. En dan hebben we het niet over het smeren van vieze middeltjes op de duim. Onze tips om te stoppen met duimen »

Wist je dat… De woordenschat van een kind van 3 jaar uit ongeveer 1500 woorden bestaat? En hij zinnen van drie tot vier woorden kan maken?

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×