Zelfstandig buitenspelen: vanaf welke leeftijd?

Vanaf wanneer kan je kindje eigenlijk zelfstandig buitenspelen? Wanneer is hij of zij daar aan toe en hoe bepaal je dat? 

‘Mama, mag ik buitenspelen?’ Het is een vraag die jou als mama in twijfel zal gaan brengen, want is jouw kind er al aan toe om zelfstandig buiten te spelen? Dit verschilt natuurlijk per situatie en kind. Mama en Zo zet wat handige tips op een rij.

Factoren om te overwegen

Er zijn een aantal factoren die je in overweging moet nemen als je gaat besluiten of je kind eraan toe is om alleen buiten te spelen. Er is namelijk geen specifieke leeftijd waarop kinderen alleen buiten mogen spelen. De ene mama vindt haar kind er met 4 jaar klaar voor, terwijl de ander dit pas bij 6 jaar heeft. Vraag je in ieder geval altijd af:

  • Woon je in een veilige of juist drukke buurt?
  • Weet je kind wanneer hij veilig kan oversteken?
  • Begrijpt je kind het verschil tussen een kwartier of uur buitenspelen?
  • Weet je kind dat hij niet met vreemden mag praten of meegaan?
  • Bij wie kan je kind terecht in een noodgeval?
  • Welke leeftijd is ‘normaal’ bij kindjes in de buurt?

Buitenspelen per leeftijd

4-6 jaar
Jonge kindjes hebben weinig gevoel voor gevaar. Toezicht is daarom belangrijk. Bij een veilige omgeving, zoals een speelpleintje, kun je best wat afstand nemen om je kind zijn grenzen te laten verkennen. Of wissel af met andere mama's uit de straat wanneer je kind met vriendjes speelt.

6-9 jaar
Op deze leeftijd weet je kind al veel beter wat wel en wat niet mag. Hij zal zichzelf niet zo snel in gevaar brengen, maar hij heeft wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver van huis en hoelang hij zonder toezicht mag spelen. Een kinderhorloge kan helpen om de tijd in de gaten te houden.

9-12 jaar
Je kind is er aan toe om zelfstandig op pad te gaan en andere kinderen te ontmoeten. Afspraken zijn nog steeds erg belangrijk.

Een keuze maken

Of het tijd is om je kind alleen buiten te laten spelen is, kan uiteindelijk alleen jij als mama bepalen. Vind jij dat hij er klaar voor is? Dat hij zelfstandig genoeg is en dat het veilig is? Vertrouw hierbij op je gevoel, dan zit je altijd goed!

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×