10 tips: leren zwemmen

10 tips: leren zwemmen

Wil jij je kindje graag helpen bij het leren zwemmen, maar heb je geen idee hoe je dit het best aanpakt? Lees dan onderstaande tips en ga gezellig samen oefenen in het zwembad!

Let op: Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Dwingen heeft dus absoluut geen zin als je kind er nog niet aan toe is. Hier kan je kindje bang en onzeker van worden.

Kindjes leren het zwemmen in verschillende fases. Eerst zal je kind moeten wennen aan het water, dit kun je het beste doen in het ondiepe badje. Vervolgens leren ze drijven op hun rug en daarna op de buik. Als je kind deze stappen heeft doorlopen, is hij ‘watervrij’. Hieronder volgen enkele tips om je kindje te helpen bij het leren zwemmen.

1) Begin spelenderwijs

Laat je kind spelenderwijs aan het water wennen. Dit kun je doen door in het water een spelletje te gaan spelen met een bal.

2) Onder water gaan

Vindt je kindje het plezant in het water? Laat hem dan steeds vaker eventjes onder water gaan. Eerst met zijn neusje en dan met beide oortjes.

3) Hoeveel vingers steek ik op?

Wanneer je merkt dat je kindje bovenstaande tip beheerst (onder water gaan), kun je een stapje verder gaan. Laat hem met heel zijn hoofdje onder water gaan. Oefen ook met het openhouden van de oogjes. Speel onder water het spelletje: ‘Hoeveel vingers steek ik op?’.

4) Ga samen onder water!

Oefenen om volledig onder water te gaan. Vindt je kindje het eng? Probeer dan samen de bodem aan te tikken.

5) Niet enkel zwemmen

Laat je kindje spelenderwijs kennismaken met zwemmen en het onder water zijn. Laat je kindje van de glijbaan gaan of van de lage duikplank springen. Hij komt dan vanzelf in en onder het water terecht, en zal hier ook steeds meer aan gewend geraken. Doe dit uiteraard wel met zwembandjes aan! 

6) Maak het uitdagend!

Is je kind helemaal gewend onderwater? Maak het dan extra leuk en uitdagend. Laat je kindje onderwater gaan door hem of haar door een hoepel te laten zwemmen of iets te laten opduiken van de bodem.

7) Begin met drijven

Na alle onder water activiteiten kun je gaan beginnen met het drijven. Begin altijd met het drijven op de rug en vervolgens op de buik.

8) Help met rugdrijven...

Begin met het rugdrijven in ondiep water. Het is belangrijk dat je kindje hierbij zijn buik omhoog doet en omhoog kijkt. Als je kind deze houding moeilijk vindt, kun je hem een handje helpen. Leg je hand op de onderrug om je kind in de juiste positie te houden.

9) ...en dan buikdrijven

Bij het buikdrijven moet je kind als een plank op het water liggen met zijn gezicht in het water, kijkend naar de bodem. Ook de benen moeten volledig onderwater. Help je kind door hem te laten steunen aan je armen of de kant.

10) Last but not least

Houd het zwemmen leuk voor een kind! Ga er ook niet vanuit dat je kind alle stappen probleemloos doorloopt na een middagje oefenen. Dit kan best eventjes duren. 

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×