De gezinswagen

De gezinswagen

Met een kleintje (op komst) wordt het misschien tijd om je (kleine) auto te gaan inruilen voor een echte gezinswagen. Een flinke investering, want een ruime wagen kost gemakkelijk €15.000, terwijl je wel meer uitgaven aan je hoofd hebt. Aan de aanschaf van een nieuwe wagen gaan heel wat zorgen en discussies vooraf. Want zowel papa als mama moet er in kunnen en willen rijden!

Voordat je een nieuwe wagen aanschaft, bepaal je uiteraard eerst je budget. Is dat toereikend van een nieuwe auto, of ga je voor een okkazie? Een nieuwe auto is vanzelfsprekend duurder. Groot voordeel is dat je kunt keuzen uit talloze uitvoeringen en je door gebruik van de modernste techniek vaak properder, zuiniger en veiliger rijdt. Bij een tweedehands wagen kun je vaak voor hetzelfde geld in een duurdere klasse, en dus grotere wagen rijden. Bovendien zijn auto’s tegenwoordig al lang niet meer versleten met 100.000 kilometer op de teller. 

Zuinig

Autorijden kost veel geld. Een grote variabele in deze kosten is de brandstofkeuze. Wordt het benzine, diesel, LPG of misschien wel een hybride? Wat uiteindelijk het meest voordelig is, hangt helemaal af van je rijgedrag.

Veiligheid

Het spreekt voor zich dat – welke wagen je ook kiest – de auto veilig is. Let bij een gezinswagen bijvoorbeeld altijd op extra’s zoals centrale deurvergrendeling, ESP (dit systeem herkent een noodsituatie en houdt de auto stabiel), ABS (dit systeem zorgt ervoor dat de auto tijdens remmen bestuurbaar blijft ) en IsoFix voor kinderstoeltjes. Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor bevestiging van kinderzitjes in auto’s. Een Isofix zitje is voorzien van passende grijphaken die verankerd worden in de Isofix bevestigingspunten van een wagen.

Slimme indeling

In een gezinswagen draait alles om ruimte, ruimte en nog eens ruimte! Ruimte voor de inzittenden – minimaal 5, of misschien wel 7 zitplaatsen – en ruimte voor alle bagage. Het is dus superhandig als de achterzetel verschuifbaar en/of inklapbaar is.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×