8 tips: veilig fietsen

8 tips: veilig fietsen

Je kindje doet ervaring op in het verkeer door samen naar school, supermarkt of het park te fietsen. Wel zo veilig, want jij kan onderweg op hem letten. Maar hoe zorg je dat jullie veilig op de plek van bestemming aankomen? Met deze 7 tips komt het helemaal goed!

Tip 1) Verken routes

Er zijn waarschijnlijk verschillende routes die naar de uiteindelijke bestemming zullen leiden. Fiets eerst zelf de verschillende routes, en kijk welke het veiligst is. Houd de veiligste route aan!

Tip 2) Oefen de route vooraf met je kind 

Het is verstandig om de fietsroute naar school eerst een aantal keer met je kind te oefenen. Doe dit het liefst op een rustig moment. Onderweg kun jij je kind rustig uitleggen waar hij op moet letten en waarom.

Tip 3) Ga op tijd weg 

Zorg dat je op tijd van huis vertrekt. Dan is het makkelijker om je aan de verkeersregels te houden en kun je je goed focussen op de veiligheid van je kind. Wanneer je zelf gehaast bent, let je minder op en vergroot je hiermee juist de kans op een ongeluk.

Tip 4) Evalueer de fietsroute 

Met name in het begin is het belangrijk om het fietsgedrag van je kind te bespreken. Kinderen zien vaak geen gevaar. Vertel na de fietsroute altijd wat er goed en fout ging. Een kind leert het beste fietsen door het zelf te doen. Laat de wagen vanaf nu iets vaker staan en probeer samen zoveel mogelijk te fietsen.

Tip 5) Zorg ervoor dat je kind opvalt!

In de winter kan je kind slecht zichtbaar zijn op de weg. Zorg daarom voor reflecterende kleding. Fietst je kleuter op een kleine fiets? Dan kun je hem beter laten opvallen door een stang met een vlag aan de fiets te bevestigen.

Tip 6) Draag een helm

Momenteel is er nog geen helmplicht in België en is er heel wat discussie rond. Feit blijft dat er nog altijd te veel verkeersongelukken zijn in ons land, zeker met fietsers. Wees dus verstandig en leer je kindje aan een helm te dragen tijdens het fietsen. Tegenwoordig vind je de leukste helmen, dus wordt het nog een feestje ook om te gaan fietsen!

Tip 7) Leg uit wat de ‘dode hoek’ is 

Een dode hoek is een deel van de weg die een bus- of vrachtwagenbestuurder niet kan zien. Leer je kind daarom altijd achter een bus of vrachtwagen te gaan staan en nooit ernaast. Hiermee voorkom je dat je kind in de ‘dode hoek’ terecht komt.

Tip 8) Zorg voor een veilige fiets 

Last but not least: zorg voor een veilige fiets. Kijk de fiets van je kindje regelmatig na. Is de fiets nog groot genoeg en staan het zadel en het stuur nog op de juiste hoogte? Kijk ook altijd de verlichting en fietsbel na.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×